De invalpool is leeg
De invalpool is leeg

Beeld: Typetank

Scholen bij Zwolle zoeken ouders met pabo-diploma

Vier basisscholen in Nieuwleusen (bij Zwolle) zijn op zoek naar ouders die in het verleden een pabo-diploma hebben gehaald en nu wellicht willen komen invallen. “We dachten dat het lerarentekort een probleem van de Randstad was”, zegt directeur Oetze Wiersma. “Maar sinds de zomervakantie is het hier goed mis.”

‘Sinds de zomervakantie worden we geconfronteerd met een structureel tekort aan vervangende leerkrachten’, schrijft directeur Wiersma op Facebook en in de nieuwsbrief van de vier scholen van Primair Christelijk Onderwijs in Nieuwleusen. ‘Wellicht weet u iemand met een Pabo-diploma of heeft u zelf een Pabo-opleiding gevolgd? We helpen u graag om terug te keren in het onderwijs.’

Gewaarschuwd

De nood is hoog op zijn vier scholen. “De invalpool is leeg. En we hebben contact met een uitzendbureau dat jarenlang vrijwel altijd vervangers kon leveren, maar sinds de zomervakantie lukt dat ze niet meer. En we willen niet altijd een IB’er of een directeur voor de groep zetten, want die hebben ook andere taken.”
Dus moeten zijn scholen nu leerlingen naar huis sturen. “Dat is een harde keuze, maar de politiek is lang genoeg gewaarschuwd. Er zijn gewoon te weinig leraren.”

Er zijn jaren geweest dat pabo-afgestudeerden geen werk konden vinden. Waar zijn die gebleven?

Wiersma vermoedt wel dat er in de dorpen van zijn scholen mensen rondlopen die vroeger een pabo-diploma hebben gehaald. “Er zijn jaren geweest dat pabo-afgestudeerden geen werk konden vinden. Waar zijn die gebleven?” Hij hoopt dat die oud-afgestudeerden willen terugkeren naar het onderwijs – al is het maar als invaller.

Digiborden

“Natuurlijk zal het na – zeg – vijftien jaar een behoorlijke stap zijn om weer voor de klas te gaan staan. Maar we willen de ouders daar graag bij begeleiden. We willen bijscholing bieden, bijvoorbeeld in het gebruik van digiborden, en ze mogen ook eerst dagen meelopen.”

Eén aanmelding

Inmiddels heeft Wiersma één aanmelding binnen. “Het is een begin. Ik hoop dat we uiteindelijk een lijstje bij elkaar krijgen van mensen die we in geval van nood kunnen bellen.”

Meer nieuws