Rotterdamse basisschool stopt met Steve Jobsconcept

De Rotterdamse basisschool De Vierambacht stopt met het iPadonderwijs van de organisatie Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) van Maurice de Hond. De school had sinds begin dit schooljaar het onderwijsconcept ingevoerd, maar de toetsresultaten van leerlingen vielen tegen. Vooral de logistiek blijkt lastig.

Het onderwijsconcept O4NT (ook bekend onder de naam Steve Jobsscholen) was op de hele school ingevoerd. Leerlingen schrijven zich via de iPad in voor workshops die ze willen volgen en zitten dan op niveau bij elkaar, dit kan per vak verschillen. Het klassensysteem met één docent voor de klas wordt bij dit onderwijsconcept losgelaten. Alle leerlingen krijgen een individueel ontwikkelplan.

Logistieke problemen

“Het bleek toch lastig dat een docent zijn groep niet de hele tijd zag”, zegt woordvoerder Dorieke Hammink van de stichting Boor waar de school onder valt. “Van tevoren is goed nagedacht over het concept, maar we kregen het door logistieke problemen niet voor elkaar.”

De Vierambacht heeft meerdere locaties waardoor leerlingen heen en weer moeten om hun vakken te volgen. Bovendien heeft de school ’s middags veel andere activiteiten zoals muziekles, toneel en gym. De basisschool kon de gymzaal niet altijd ’s middags huren, omdat deze wordt gedeeld. Hammink: “Zo kon het dat leerlingen ’s ochtends belangrijke instructie misten. Voordat het onderwijsconcept werd ingevoerd, was er hoop dat het wel goed zou komen met het rooster. In de praktijk viel dat tegen.”

Daling toetsresultaten

Tegenvallende toetsresultaten waren de directe aanleiding om te stoppen. Woordvoerder Hammink: “We zagen een duidelijk daling vergeleken met een jaar eerder. We wilden niet dat leerlingen te veel gingen achterlopen.” De school gaat daarom terug naar de klassikale manier. “De iPads blijven en de adaptieve software ook, maar de leraar staat weer voor de klas.”

O4NT en de school zijn in goed overleg gestopt: het driejarig contract is na één jaar ontbonden.

Mieke den Elzen van sCoolsuite, die de school begeleidde het concept in te voeren, is teleurgesteld dat het is mislukt. “Het is jammer dat het stopt. We zien ook scholen waarbij de Cito-scores de lucht in vliegen.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER