Algemeen

Roc hoeft dader seksfilmpje niet te achterhalen

Roc West-Brabant hoeft van de rechter niet mee te werken aan een onderzoek om te kijken wie het seksfilmpje van Chantal op Facebook plaatste. De rechter gaf het roc vandaag gelijk dat het de privacy van medewerkers en leerlingen zwaarder laat wegen dan het individuele belang van Chantal.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

In januari 2015 werd er op Facebook een seksfilmpje geplaatst van Chantal uit Werkendam dat bleek te komen van een IP-adres van het roc. Om te achterhalen wie dit had gedaan wilde Chantal dat het roc meewerkte aan een onderzoek om de inloggegevens van de dader te achterhalen. Het roc weigerde, omdat het daarmee de privacy van de 2500 medewerkers en 26 duizend leerlingen zou schaden. Al hun inlogcodes, zoekgegevens en bezochte websites zouden dan worden bekeken.

Andere mogelijkheden

Ook de rechter vindt dat de privacy zwaarder weegt en ziet bovendien nog andere ‘minder bezwaarlijke’ mogelijkheden om de identiteit van degene die het filmpje plaatste te achterhalen. Zo was het mogelijk geweest om zes leerlingen die Chantal verdenkt te vragen om toestemming voor het bekijken van hun gegevens. Daarnaast loopt er een strafrechtelijke procedure.

Klem

“We zaten vanaf het begin klem”, zegt Rob Neutelings, lid van de raad van bestuur van Roc West-Brabant. “Het is vreselijk voor Chantal, we willen haar graag helpen. Zo’n seksfilmpje plaatsen is ontoelaatbaar, maar het roc is gebonden aan wetten. Er staan hoge boetes op het schenden van de privacy en los daarvan is de privacy van onze studenten en medewerkers een groot goed”, zegt Neutelings. Daarom heeft het roc in het kort geding ook dat standpunt ingenomen.

Volgens Neutelings is het een ander verhaal als de politie en justitie op de stoep staan. “Het gaat dan om een strafrechtelijk onderzoek naar de dader. Hun bevoegdheden gaan veel verder. Wij werken dan graag mee.”

Bevriezen

Roc West-Brabant heeft, om Chantal tegemoet te komen, wel veel datagegevens ‘bevroren’, zodat die data nog aanwezig is als erom wordt gevraagd. Neutelings: “Dat hebben we gedaan ongeacht de uitspraak.”

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant laat vandaag weten dat ze gaan onderzoeken wie het seksfilmpje online heeft gezet. Het OM en de politie kunnen dat op verschillende manieren doen, ze hebben daarvoor verschillende bevoegdheden, zegt de woordvoerder, maar logisch is wel dat ze op enig moment bij het roc zullen aankloppen.