Minister Ingrid van Engelshoven (D66) kreeg te weinig steun in de Eerste Kamer voor haar wetsvoorstel om te rente op studieleningen te verhogen in.
Minister Ingrid van Engelshoven (D66) kreeg te weinig steun in de Eerste Kamer voor haar wetsvoorstel om te rente op studieleningen te verhogen in.

Beeld: Rijksoverheid

Renteverhoging op studieschulden van de baan

De kogel is door de kerk: het wetsvoorstel om de rente op studieschulden te verhogen is definitief van tafel. Minister van Engelshoven kreeg te weinig steun van de Eerste Kamer.

Met de kleinst mogelijke meerderheid stemde de Tweede Kamer vorig jaar in met het plan om de rente op studieschulden vanaf 2020 te verhogen. Het kabinet wilde de rente koppelen aan de 10-jaarsrente op staatsleningen waardoor oud-studenten met een gemiddelde lening (21 duizend euro) en een bovenmodaal inkomen dan zo’n 12 euro in de maand meer rente zouden gaan betalen. Het plan moest de schatkist uiteindelijk zo’n 226 miljoen euro per jaar opleveren.

Toegankelijkheid

Maar de Eerste Kamer zag vorige week weinig in het wetsvoorstel van Van Engelshoven en vreesde voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Zelfs haar eigen D66-fractie en de eenmansfractie Duthler, die met haar stem een meerderheid kon voorkomen, waren niet overtuigd.

De minister nam haar wetsvoorstel mee terug voor beraadslaging in de ministerraad. Gisteren trokt ze haar wetsvoorstel in. ‘In de plenaire behandeling heb ik geconstateerd dat hiervoor onvoldoende draagvlak is’, schrijft ze in een verklaring.

Overwinning

De studentenvakbonden zijn blij met het nieuws. Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg: “Bijna een jaar lang gaven we forse kritiek, en deze is gehoord. Dit is een enorme overwinning voor studenten en de toegang tot onderwijs.”
Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, Carline van Breugel: “We hebben het afgelopen jaar heel hard gestreden tegen de renteverhoging. Nu dit is gelukt kunnen studenten opgelucht ademhalen.”

Meer nieuws