Algemeen

Extra inzet parttimers en verdeling van klassen

Op vrijdag worden de meeste klassen naar huis gestuurd, op woensdag werken parttimers het vaakst een extra dag om de lerarentekorten op te vangen. Dat laten de cijfers van bijna een jaar lang registreren op de website lerarentekortisnu.nl zien. De AOb roept alle leden op lesuitval en de oplossingen te blijven melden. "Alleen zo maken we de gevolgen van het tekort zichtbaar", zegt Eddy Erkelens, initiatiefnemer van de site.

Tekst Robert Sikkes - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

lerarentekortisnu

Beeld: Lerarentekortisnu.nl

In januari startte Erkelens met de site en verzamelde zo gegevens van ruim 17 duizend meldingen van klassen waar een leerkracht ontbrak. Tenminste 400 duizend leerlingen kregen gedurende één of meer dagen niet het onderwijs waar ze recht op hadden. Het blijft belangrijk om meldingen te doen, benadrukt de AOb, om de ernst en omvang van het tekort zichtbaar te maken. Lesuitval op jouw school? Meld het via deze link.

Scholen lossen de problemen met ziekteverzuim en openstaande vacatures met een mix van maatregelen op, al zijn er per schooldag wel landelijke trends. Het naar huis sturen van kinderen gebeurt het meest op vrijdag. Op de woensdag lukt het scholen het beste om een parttimer een extra dag te laten werken.

Inzet

Extra inzet van parttimers helpt met 17 procent gemiddeld het vaakst om de lessen door te laten gaan voor de leerlingen. Het valt Eerkelens verder op dat groep 3 het meest wordt ontzien: die groepen hebben minder vaak te maken met noodmaatregelen. "Op maandag worden de meeste klassen verdeeld", signaleert hij verder. "Misschien omdat er in het weekend nog geen vervanging geregeld kan worden."

Hoe lossen scholen uitval voor de leerlingen op?

17 procent Parttimer dag extra
16 procent Klas verdelen
15 procent Klas naar huis
15 procent Onbevoegde
14 procent Anders
13 procent Directie of intern begeleider
6 procent Detacheringsbureau
3 procent Gepensioneerde
0,5 procent Ouder met lesbevoegdheid

Lokaal zijn er ook trends. Zo bellen scholen in Amsterdam en Den Haag bij problemen vaker dan in andere plaatsen een detacheringsbureau, respectievelijk in 16 en 11 procent van de gevallen. Amsterdam, Rotterdam en Haarlem zijn koplopers bij de inzet van onbevoegden voor de klas, in méér dan een kwart van de gevallen. Lelystad zet het zwaarst in op het verdelen van klassen zonder leerkracht over andere groepen, dat gebeurt in eenderde van de gevallen.

Griepgolf

Volgens Erkelens wordt het tekort steeds groter en komen scholen die het niet meer rond krijgen steeds vaker in het nieuws. Vooral bij een griepgolf zullen de leraren op zijn, nu is er nog een reserve van parttimers, invallers en detacheringsbureaus. "Een griepgolf hebben we dit jaar nog niet gehad, dus zodra die zich voordoet zullen er meer leerlingen naar huis gestuurd worden."