Algemeen

Rechter wijst verzoek vader om IQ-test af

Een basisschool in Hazerswoude-Rijndijk hoeft van de rechtbank Den Haag geen IQ-test af te nemen bij een leerling uit groep 8. De rechter wees vandaag de eis van de vader, waarvoor hij een kort geding had aangespannen, af.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

rechtbank-den-haag

Beeld: Beeldbank Rechtspraak.nl

De vader begon kort voor de zomervakantie een juridische procedure tegen de school van zijn dochter. Zij had namelijk als definitief schooladvies vmbo-kader gekregen. De school baseerde dit advies mede op de Cito-scores. Omdat het meisje wisselende schoolresultaten behaalde na de scheiding van haar ouders, trok haar vader het schooladvies in twijfel. Volgens hem had de school in een gesprek beloofd een IQ-test af te nemen.

Toestemming

De rechtbank in Den Haag gaat niet mee in het verhaal van de vader en wijst zijn vorderingen allemaal af, zo blijkt uit de uitspraak vandaag. Een school kan een IQ-test alleen afnemen als er toestemming is van beide ouders. Die is er in dit geval niet, want de ex-vrouw van de man wil daarvoor geen toestemming geven. ‘De gezamenlijke gezagsuitoefening van partijen brengt immers mee dat één van de ouders voor de afname van een IQ-test toestemming van de andere ouder nodig heeft’, aldus de rechter.

Daarnaast vinden de rechters dat er niet is aangetoond dat de school de 'expliciete' belofte had gedaan om een IQ-test af te nemen bij de leerling. Op de bandopname die de vader had gemaakt van een gesprek over zijn dochter met medewerkers van de school gaat het wel over een IQ-test, maar alleen als de leerling naar het leerwegondersteunend onderwijs zou gaan.

Dossiers

Ook de eis van de vader om verschillende schooldossiers in te zien van zijn dochter, heeft de rechtbank afgewezen. De vader had namelijk al kopieën van stukken in zijn bezit, maar wilde nog verdere inzage omdat het dossier niet compleet was volgens hem. Hij had daar, volgens de rechter, ‘op gebruikelijke wijze om kunnen vragen’.

Eerder liet AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen in verschillende media al weten dat de bond zich zorgen maakt over de juridische middelen waar ouders naar grijpen. Zo zei Verheggen in het Algemeen Dagblad dat ouders steeds vaker op de stoel van de leraar gaan zitten. 'Het kind is hiervan de dupe'.