Hoewel er sprake is van onderbekostiging in het groene onderwijs repareert de rechter de bezuiniging van 25 miljoen euro niet.
Hoewel er sprake is van onderbekostiging in het groene onderwijs repareert de rechter de bezuiniging van 25 miljoen euro niet.

Beeld: AOC-raad

Rechter repareert bezuiniging op groen onderwijs niet

De agrarische opleidingscentra kunnen fluiten naar 25 miljoen euro die de scholen probeerden af te dwingen bij de Nederlandse staat. Hoewel er sprake is van onderbekostiging in het groen onderwijs, kan de rechter de bezuiniging niet repareren.

Als enige onderwijstype vallen de agrarische opleidingscentra (aoc’s) onder het ministerie van Landbouw, dat sinds een paar jaar is ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. In 2013 besloot dat ministerie tot een bezuiniging van 55 miljoen euro vanaf 2016, waarvan 28 miljoen euro voor rekening zou komen van de aoc’s. De AOC-raad, waarin de dertien aoc’s zijn vertegenwoordigd, heeft sinds die aankondiging zonder succes geknokt tegen de bezuiniging, die de raad ziet als rechtsongelijk. Uit berekeningen van adviesbureau Berenschot bleek dat een aoc vanaf 2016 zo’n duizend euro minder krijgt per leerling dan een roc. Het verschil tussen de vergelijkbare opleidingen dierenartsassistent en doktersassistent loopt zelfs op tot 1740 euro per leerling. Onderzoek van de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken wees juist uit dat het groen onderwijs jarenlang ‘relatief ruimhartig is gefinancierd’ en dat het na de bezuiniging wel meevalt met de verschillen in de bekostiging. Vandaar dat minister Jet Bussemaker geen reden zag het groen onderwijs tegemoet te komen.

‘Ik kan aan mijn studenten niet verkopen dat er voor hen minder geld beschikbaar is dan voor collega-studenten die naar een roc gaan’

De groene scholen hoopten lange tijd dat de rijksbijdrage aan het agrarisch onderwijs in het kabinetsakkoord zou worden gerepareerd, maar omdat de formatie lang duurt, dreigen de aoc’s het ook in 2018 met 25 miljoen euro minder te moeten doen. Terwijl meerdere aoc’s nu al  werken met een negatieve begroting. “Ik kan aan mijn studenten niet verkopen dat er voor hen minder geld beschikbaar is dan voor collega-studenten die naar een roc gaan. Voor nu hebben de aoc’s deze ongelijkheid opgelost met een negatieve begroting, maar dat kunnen wij niet tot in de lengte van dagen volhouden”, vertelt bestuurslid Hans Jansen van de AOC-raad. Vandaar dat die raad in juni naar de rechter in Zwolle stapte.

Die erkent dat er sprake is van onderbekostiging van aoc’s ten opzichte van roc’s. Maar stelt daar niets tegen te kunnen doen. Ministeries bepalen zelf hun budgeten, daar gaan rechters niet over.
Dikke strop voor de dertien opleidingscentra die hun hoop hadden gevestigd op de uitspraak. “Wij bekijken nu nog met onze advocaten of er aanknopingspunten zijn voor een vervolgstap”, reageert Jansen van de AOC-raad. Er is ook sprake van dat het groen onderwijs overgeheveld wordt naar het ministerie van Onderwijs. “Wanneer bekend is of deze overheveling doorgaat, hebben wij weer een duidelijke gesprekspartner die aan de slag kan met de onderbekostiging.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER