Het advies om preventief te zelftesten vervalt in het onderwijs per direct.
Het advies om preventief te zelftesten vervalt in het onderwijs per direct.

Beeld: Pixabay

Preventief testen in onderwijs vervalt

Onderwijspersoneel, studenten en leerlingen hoeven voortaan niet meer twee keer per week een preventieve zelftest te doen. Zorgminister Ernst Kuipers liet vandaag weten dat dit advies vervalt. “Helaas is het nog steeds geen 'business as usual' in het onderwijs", reageert AOb-voorzitter Tamar van Gelder.

Rond het middaguur hield Kuipers een persmoment om verdere versoepelingen aan te kondigen. Zo is thuiswerken vanaf 23 maart niet meer nodig om de coronapandemie tegen te gaan en ook het mondkapje mag af in het openbaar vervoer.

Zorg niet onder druk

De minister liet weten dat het aantal besmettingen met 45 tot 50 duizend per dag hoog is – en dat vooral veel besmettingen in de leeftijdscategorie 50-plus te zien zijn – maar dat de ziekenhuizen en de ic’s het goed aankunnen. “We zien hoge aantallen besmettingen, maar ook dat de druk op de zorg meevalt.”

Dringend advies

In alle onderwijssectoren gold een ‘dringend advies’ om twee keer per week preventief een zelftest te doen. Dit gold ook voor gevaccineerden en voor leerlingen vanaf groep 6 in het primair onderwijs. Wel was een zelftest niet verplicht, maar op basis van vrijwilligheid. Bij klachten is het nog steeds wel nodig om een zelftest te doen. Valt deze test positief uit, dan is een afspraak bij de GGD nodig en moeten mensen nog vijf dagen in isolatie.

AOb

“Wij merkten in de praktijk al dat minder leerlingen testten”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. De bond maakt zich nu vooral zorgen over hoe alle achterstanden weggewerkt kunnen worden met het lerarentekort en de hoge werkdruk. “Helaas is het nog steeds geen business as usual in het onderwijs. Ook door het hoge aantal besmettingen. En is een erfenis van deze pandemie dat er ruim duizend leraren long covid hebben. Wij pleiten voor deze groep voor een extra ziektejaar.

Goede ventilatie blijft wel belangrijk. Ga naar www.aob.nl/ventilatie om te kijken wat jij kunt doen om het lokaal goed te ventileren. 

Meer nieuws