Petitie PO-front 351.860 keer getekend

De petitie van het PO-front is in totaal 351.860 keer getekend door leerkrachten, ouders en andere sympathisanten. Dat maakten Thijs Roovers en Jan van de Ven van PO in Actie zojuist bekend samen met de onderwijsbonden en onderwijswerkgevers op het Haagse Malieveld. “Check dit, check!”, zei Jan van de Ven.

“Het is ongelofelijk. Dit is echt fantastisch, vooral de steun van ouders is ook briljant om te zien”, zei Roovers net voordat de eindstand bekend werd gemaakt. Alle onderwijsbonden stonden op het podium samen met de AVS en de PO-raad die de schoolbesturen vertegenwoordigen. Presentatrice en sportjournalist Barbara Barend presenteerde de manifestatie. “Ik kon niets anders doen dan deze actie ondersteunen”, zei ze tegen de aanwezige docenten op het Malieveld.

 

PO-front actie Malieveld

Leraren PO (primair onderwijs) voeren actie. Foto: Fred van Diem.

 

Massaal

Sinds 6 juni kon iedereen de petitie van het PO-front tekenen voor een eerlijk salaris en minder werkdruk. Dat deden mensen massaal: al na een paar dagen werden de eerste honderdduizend handtekeningen verzameld. Afgelopen vrijdag was de petitie al ruim meer dan een kwart miljoen keer getekend. De definitieve eindstand is ruim 351 duizend handtekeningen. Daarvan is 34 procent docent. De overige handtekeningen kwamen van ouders met 45 procent en 21 procent was van andere sympathisanten.

Bij de overhandiging van de petitie riep Roovers politici op echt werk te maken van wat de ondertekenaars willen. “We vragen aan jullie of je echt in de onderhandelingen voor een eerlijk salaris en minder werkdruk wilt gaan. Dat verdienen we.”

Luid en duidelijk

VVD-Kamerlid Bente Becker reageerde: “Er wordt geformeerd en we gaan ons inzetten. Jullie signaal is luid en duidelijk doorgekomen.” Kamerlid Michel Rog van het CDA pleitte voor meer ondersteuning, maar wees ook op de functiemix die nog niet uitgevoerd was. Ook Paul van Meenen van D66 gaat zijn best doen voor de leraren, maar zei wel dat niet alle eisen in één keer ingewilligd kunnen worden.

Partijleider Jesse Klaver van Groenlinks: “Ik ben trots dat jullie hier met zovelen staan. Als het onvoldoende is blijven we aan jullie zijde staan. Het gaat om de kwaliteit van het onderwijs.” Demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher liet de leraren op het Malieveld weten dat als het oude kabinet nog een begroting moet maken er wat de PvdA betreft geld inkomt voor leraren. “Jullie zijn als eerste aan de beurt”, aldus Asscher op het podium.

Waarmaken

Leerkracht Roovers hoopt dat de mooie woorden waargemaakt worden. “We gaan jullie in de gaten houden en als het moet staan we hier weer. Maar dan staat het hele veld vol, want we groeien met de dag. Ik ben trots op mijn collega’s.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER