Petitie en website PO-front gelanceerd

De website pofront.nl is gisteravond live gegaan. Met daarop uiteraard de petitie waarin we iedereen met hart voor het onderwijs vragen de strijd voor meer salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs te steunen.

De petitie is bedoeld voor iedereen die het onderwijs en onze samenleving een warm hart toedraagt. Kortweg komt het er op neer dat het onderwijs door achterstallig onderhoud vanuit politiek Den Haag in zwaar weer terecht is gekomen en dat de verschillende politieke partijen er niet erg van zijn doordrongen dat er nu iets moet worden ondernomen. Niet alleen om het primair onderwijs voor personeel werkbaar te houden, maar vooral ook omdat kinderen recht hebben op het best mogelijke onderwijs.

Goed onderwijs valt of staat met leraren die in staat zijn hun werk goed te doen. En dat wordt de komende jaren door personeelstekorten alleen maar moeilijker.

Coalitie

De coalitie die zich ‘PO-front’ noemt is dan ook breed. Het zal niemand ontgaan zijn dat de Algemene Onderwijsbond deze actie samen voert met de aanjagers van PO in Actie. Daarnaast maken collega-bonden FNV, FVOV en CNV Onderwijs deel uit van het PO-front. De schoolleiders die zijn verenigd in de AVS en werkgeversorganisatie PO-raad maken het front compleet.

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: “Het is eigenlijk voor het eerst dat in het onderwijs de neuzen zo duidelijk dezelfde kant op staan. Ook in de media is intussen het besef geland dat er meer geld naar onze sector moet. Om de mensen die zich dagelijks een slag in de rondte werken te waarderen en vast te houden, maar ook om er zeker van te zijn dat we de komende jaren meer eerstejaars studenten richting de pabo’s krijgen moet er nu iets gebeuren.”

Uur later open

Om die boodschap luid en duidelijk over het voetlicht te krijgen, vinden de initiatiefnemers een petitie alleen niet genoeg: het PO-front roept iedere basisschool op om 27 juni een uur later open te gaan dan normaal en er komt een manifestatie in Den Haag. “Dat is een extra signaal richting de politiek”, aldus Verheggen. Want ze is er niet gerust op. “Laten we wel wezen: van de drie partijen voor wie regeringsdeelname min of meer vanzelfsprekend lijkt, zijn het CDA en de VVD in hun verkiezingsprogramma’s niet al te scheutig geweest met extra geld richting het onderwijs. En de demissionaire ploeg van VVD en PvdA wringt zich in allerlei bochten om niet tot toezeggingen te komen over de onderwijsarbeidsmarkt – want ze passen slechts op de winkel tot er een nieuwe ploeg zit – maar bagatelliseert bij monde van staatssecretaris Dekker de werklast van leraren in het primair onderwijs. Als klap op de vuurpijl gooit die coalitie voor de komende jaren nog even een extra korting op de onderwijsbegroting van grofweg 200 miljoen euro. Tot zover het op de winkel passen. Dus dat extra uurtje is een kraakhelder signaal: neem deze petitie bloedserieus en maak werk van de onderwijsarbeidsmarkt.”

Details over de manifestatie volgen nog.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER