Beeld: Over de streep (Challenge Day)

Pester populair op middelbare school

Op de middelbare school zijn leerlingen die pesten populair. Gedragswetenschapper Loes Pouwels concludeert dat in haar promotieonderzoek naar pesten.

Het onderzoek van Pouwels laat zien dat pesten veel voorkomt op de middelbare school. 10 tot 15 procent van de leerlingen geeft aan slachtoffer te zijn van pesten. Volgens klasgenoten is meer dan 30 procent een pester, een ‘assistent’ of een aanmoediger van pesten.

Status

In dagblad de Gelderlander legt Pouwels uit dat het pesten leerlingen status oplevert. ‘Door je agressief te gedragen laat je zien dat jij je eigen regels bepaalt. Dan voel je je groot. Jij bepaalt wat er in de groep gebeurt en wie erbij hoort, en wie niet. Pesters weten vaak precies wie ze uit de groep moeten nemen.’

Pesters tot de orde roepen, maakt leerlingen juist minder populair, blijkt uit haar analyse. ‘Leerlingen praten het goed door te wijzen op negatieve eigenschappen van het slachtoffer. De pesters keuren ze ook minder af, juist omdat die populair zijn.’

Vragenlijsten

Pouwels zette vragenlijsten uit bij meer dan 2000 middelbare scholieren en 500 basisscholieren. Ze onderzocht de sociale status en populariteit van leerlingen en de verschillende rollen die zij hadden bij het pesten. Haar promotie is op 18 januari aan de Radboud Universiteit. Lees hier meer over het onderzoek.

 

Meer nieuws