Pensioenen leraren niet verlaagd

Pensioenfonds ABP hoeft de pensioenen in 2017 niet te verlagen. Het grootste pensioenfonds van Nederland waar docenten en andere ambtenaren bij zijn aangesloten maakte dat gisteren bekend.

Wat de exacte dekkingsgraad is, wordt pas 27 januari duidelijk. De dekkingsgraad laat zien of het ABP genoeg geld heeft om alle pensioenen te betalen. Het is de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen van het fonds. Wel weet het ABP nu al dat de dekkingsgraad ruim boven de kritische grens ligt van 90 procent. “We wilden zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan onze deelnemers”, zegt Jos van Dijk, voorlichter van het ABP.

Alarmbellen

In oktober 2016 zei José Meijer, plaatsvervangend bestuurder van het ABP, in het Onderwijsblad juist dat de alarmbellen afgingen bij het ABP en dat er een ‘aanzienlijke’ kans was dat er gekort zou worden op pensioenen.

“Onze financiële positie was in oktober een stuk slechter”, zegt Van Dijk. “In november en december is die positie door een stijging van de rente en door goede beleggingen verbeterd.”

Hogere premie

Leraren ontvangen even veel pensioen als in 2016 op hun bankrekening. In november liet het ABP al weten de pensioenpremie te verhogen. Volgens een rekenvoorbeeld betekent dat voor iemand met een maandsalaris van 3500 euro bruto dat hij 132 euro per jaar meer van zijn loon afdraagt voor het pensioen.

Volgens het ABP gaat het ook weer niet zo goed dat het fonds de pensioenen kan verhogen. “Dan is een dekkingsgraad van 110 nodig. De komende jaren zal een verhoging er waarschijnlijk niet inzitten”, aldus de woordvoerder. “Dat is teleurstellend, zeker omdat de pensioenen al een aantal jaar niet zijn geïndexeerd en de prijzen wel stegen.”

Meer nieuws

Ziek: nog steeds of opnieuw?

Een zieke werknemer krijgt meestal twee jaar ontslagbescherming. Hoe moet die periode worden berekend, als de medewerker na een korte tijd op school weer ziek... LEES VERDER

Flexdocenten zijn het beu

Terwijl universiteiten meer vaste aanstellingen beloven, staan vacaturessites bol van de tijdelijke snipperbanen met hoge eisen, maar zonder baanzekerheid. Flexdocenten pikken het niet langer. LEES VERDER