Algemeen

Overplaatsing van werknemers bij Limburgse scholengroep

Bij de grote scholenstichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) moeten 125 leraren vanaf volgend schooljaar werken op andere locaties vanwege krimp. Ook worden tien voltijdbanen van onderwijsondersteuners verplaatst. Het gaat om personeel dat werkt op de LVO-scholen in Maastricht. "Er is baangarantie voor deze werknemers en we houden met de overplaatsing rekening met de reisafstanden van het personeel”, zegt Jeffreye Vossen, lid van de centrale directie van LVO.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

limburgs-voortgezet-onderwijs-lvo

Beeld: Typetank

Vlak voor de meivakantie hoorden ruim 125 werknemers dat ze gedwongen op een andere locatie, buiten Maastricht, aan de slag moeten. Die mensen zijn aangewezen volgens het last in, first out-principe. Dat betekent dat degenen die er het laatst bij zijn gekomen, nu als eerste op de lijst staan om te worden overgeplaatst. Vossen: “Ze hebben baangarantie binnen de scholenstichting. We gaan ze zo goed mogelijk proberen te matchen met andere scholen binnen onze scholengroep.”

Matching

Bij de matching kijkt het schoolbestuur naar de bevoegdheden, het schoolvak van de docenten en hoeveel uren iemand werkt. Vossen: “Elke docent heeft een ander profiel. Dat moet zoveel mogelijk aansluiten. We nemen de reisafstand ook mee, dat is onderdeel van de matching.”

Elke docent heeft een ander profiel. Dat moet zoveel mogelijk aansluiten. We nemen de reisafstand ook mee, dat is onderdeel van de matching.

Onder de docenten en onderwijsondersteuners zelf heerst, volgens Vossen, teleurstelling, berusting, maar ook opluchting. ‘Het was bekend dat er een forse reductie aankwam’, zei hij eerder tegen dagblad De Limburger. ‘Nu weet iedereen waar hij of zij aan toe is.’

Protest

Op één van de scholen in Maastricht, het Porta Mosana College, protesteerden leerlingen vorige week donderdag tegen de verplaatsing van hun docenten. Zij vormden volgens De Limburger om half 12 op donderdagmiddag een lange sliet en hielden genummerde borden voor hun gezicht. De leraren op die schoollocatie worden hard geraakt door de overplaatsingen: het gaat om 45 docenten. Vossen: “Er werken relatief veel jonge docenten op deze school die er als laatste bij zijn gekomen.”

Krimp is volgens het schoolbestuur één van de redenen om docenten te verhuizen naar andere locaties. “Het leerlingaantal loopt terug en in deze regio volgen leerlingen ook onderwijs in België”, zegt Vossen. Bovendien hebben de scholen in Maastricht de afgelopen jaren hun personeelsbestand niet goed laten meebewegen met het leerlingenbestand. “We kunnen nu niet anders dan dit rechttrekken”, zegt Vossen.

AOb

Bij de AOb zijn er verontruste mails en telefoontjes binnengekomen van leden. AOb-sectorbestuurder Herman Molleman heeft daarom contact opgenomen met LVO en is aanwezig bij de bijeenkomst van 7 mei op het Porta Mosana College. “Onze leden zitten met vragen als: hoe ver mag ik worden verplaatst? En wat gebeurt er als ik niet blij ben met mijn matching, moet ik die baan dan toch aannemen? Ze maken zich kortom zorgen”, zegt Molleman. “Daarom zijn we er op 7 mei bij om onze leden bij te kunnen staan.”

Lees de brief die AOb-sectorbestuurder Herman Molleman stuurde aan leden die bij LVO werken.