Algemeen

Oudere zij-instromer ontdekt Groene Golf

Leerkrachten van alle leeftijden bezoeken de startersbijeenkomsten van De Groene Golf. “Logisch, de oudere zij-instromer loopt aan tegen dezelfde problemen als onze doelgroep, de jonge docenten tot 35 jaar”, zegt voorzitter Menno Kolk.

Tekst Ad moerman - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

iphone-0031654632549mailrobniemantsverdriet-nl-11

Beeld: Rob Niemantsverdriet

Je bent de nieuwe voorzitter, maar niet helemaal nieuw binnen de Groene Golf?

“Zeg maar gerust ‘helemaal niet’. Een klein jaar geleden nam ik de voorzittershamer over van Dorien König, maar ik ben al sinds 2013 actief binnen het bestuur, dat nu uit zes mensen bestaat. Uit elke onderwijssector één. Daarnaast hebben we nog een stuk of tien actieve mensen in het hele land. Iedereen die wat wil betekenen voor startende onderwijskrachten is welkom om onder de paraplu van De Groene Golf aan de slag te gaan.”

Leuk dat ‘zij-instromers’ jullie weten te vinden.

“Zij-instromers zijn natuurlijk ook gewoon startende leerkrachten. Zo bezien behoren ze tot onze doelgroep. Zij lopen tegen dezelfde problemen aan. Met name op de punten orde houden en omgaan met ouders. Wat betreft je eigen grenzen afbakenen en handhaven richting leidinggevenden zijn ouderen, doordat ze meer levenservaring hebben, vaak behendiger dan jongeren die net aan hun eerste baan beginnen. Die denken nog dat ze alles aankunnen of ze durven minder makkelijk ‘nee’ te zeggen. Vaak omdat ze bang zijn dat hun contract niet wordt verlengd.”

Je was ooit zelf starter?

“Dat is nog niet zo lang geleden, in 2011. Ook ik nam te veel hooi op mijn vork en het klikte op mijn eerste school niet echt met de schoolleiding. Sinds 2014 werk ik op een basisschool in Nigtevecht. Daar kreeg ik wel meteen ruimte en vertrouwen. Zo mocht ik me al na één jaar op bovenschoolse activiteiten storten. Ik houd me bezig met ict, onder meer met cloud based Google-toepassingen. De komende tijd ga ik aan de slag met de nieuwe privacywetgeving en wat we daar als scholen mee moeten.”

Een echte nerd dus?

“Noem me maar techneut. Ja, dat is van jongs af aan mijn ding. Daarin kan ik mijn creativiteit kwijt. Ik krijg er echt energie van als ik mensen help om hun werk fijner te organiseren; als ik ze daar in kan meenemen. Eigenlijk zou elke onderwijskracht naast ‘wat moet’ ook iets ‘wat mag’ vanuit zijn eigen passie moeten meebrengen naar school. Dan staat iedereen vrolijker voor de klas.”

Waar is de Groene Golf nu mee bezig?

“Onze tweemaandelijks landelijke masterclass voor starters trekt gemiddeld zo’n vijftig mensen. Altijd op de vrijdagavond. Starters hebben het door de week veel te druk en ‘er is morgen weer een werkdag’. Op vrijdag ervaren ze die druk niet en is er ook ruimte voor de naborrel. Verder organiseren we in de regio’s de bijeenkomst ‘Hoe overleef ik mijn eerste jaar voor de klas?’. Daar komen de startersthema’s in een kleiner gezelschap aan de orde. Met name het thema ‘nee zeggen’: hoe baken je op een positieve manier je grenzen af. Natuurlijk proberen we ook bij iedereen onze punten op het netvlies te houden: minder werkdruk, minder flex, meer begeleiding in de eerste jaren. Zoals we dat ook doen richting het ministerie en de politiek. Jawel, onderwijsminister Arie Slob en ik hebben elkaar al gesproken. Als Groene Golf-voorzitter kom je met mensen in contact bij wie je als gewone leerkracht niet zo maar binnen komt. Dat is echt een leuk aspect van deze functie.”