Basisschoolleerlingen acteren in het Instituut voor Beeld en Geluid of ze in een spannende achtervolging zitten. De staking biedt een kans om leerlingen overdag te trekken.
Basisschoolleerlingen acteren in het Instituut voor Beeld en Geluid of ze in een spannende achtervolging zitten. De staking biedt een kans om leerlingen overdag te trekken.

Beeld: Paul Ridderhof/Instituut voor Beeld en Geluid.

Opvang voor schoolkinderen tijdens staking

De lerarenstaking op 5 oktober biedt musea, sportverenigingen en andere bedrijven een kans om op een doordeweekse dag leerlingen te trekken. “In ons marketingteam vroegen we ons ook af: waar laat je de kinderen?”, zegt Antal van Elsen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Volgende week zullen basisscholen in heel Nederland dicht zijn vanwege de lerarenstaking voor meer salaris en minder werkdruk in Den Haag. Hockeyclub HC Rotterdam springt erop in en houdt die dag een hockeyclinic. Ouders kunnen hun kinderen ’s ochtends droppen om ze rond drie uur ’s middags weer op te halen.

“De aanmeldingen gaan heel hard, we zitten op 380 basisschoolleerlingen”, zegt Karianne Lagendaal, manager van de club. “Eerst hadden we alleen een clinic met het Heren 1-team, maar we hebben meer hulptroepen ingeschakeld. Het damesteam helpt ook. De kinderen zijn dus een groot gedeelte van de dag ondergebracht voor een sportieve dag.”

Karianne Lagendaal van HC Rotterdam: “De kinderen zijn  een groot gedeelte van de dag ondergebracht voor een sportieve dag.”

Ook in het Noord-Brabantse Oisterwijk zag ondernemer Mathijs Knapen zijn kans schoon. Hij heeft een voetbalhal. Knapen: “Normaal is die leeg. Het zwaartepunt ligt in de winter en ik ben vaak aan het kijken wat ik nog kan doen op tijden dat het niet druk is. Ik ben dus blij met de staking.” Knapen houdt op 5 oktober een voetbalinstuif waar kinderen kunnen voetballen met trainers en toernooitjes worden gehouden.

Ludiek

In Hilversum heeft het Instituut voor Beeld en Geluid ook een speciale actie: vijf tickets voor 10 euro, wat een lagere ticketprijs is dan normaal. Wel moet er één volwassene bijzitten. Van Elsen: “We wilden iets ludieks en een leuk alternatief voor die dag. In ons marketingteam vroegen we ons ook af: waar laat je de kinderen.”

De medewerkers van bioscoop AnnexCinema in Woerden zijn ook op de hoogte van de staking. Op Facebook laten ze weten dat de bioscoop op 5 oktober al vanaf twaalf uur geopend is en dat alle bezoekers gratis popcorn krijgen.

Petitie

Ouderorganisaties steunen de leraren ook. De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), een grote landelijke oudervereniging, heeft sinds 25 september een petitie op de website voor ouders en opa’s en oma’s waarin ze vragen om een eerlijk lerarensalaris. ‘Het geluid van ouders en grootouders is nodig om te laten zien dat de gevraagde investeringen in het onderwijs breed gedragen worden’, aldus de VOO.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER