Beeld: Pixabay

Opnieuw meer aanmeldingen voor het hbo

De Nederlandse hogescholen blijven populair: er hebben zich drie procent meer aspirant-studenten aangemeld dan vorig jaar rond deze tijd. Vermoedelijk zien alleen landbouwopleidingen hun studentenaantallen dalen.

Dat meldt de Vereniging Hogescholen. De hogescholenkoepel baseert zich op cijfers van Studielink, de landelijke website waarop aankomende studenten zichzelf kunnen inschrijven.

Bij lerarenopleidingen en de pabo (sector onderwijs) is de stijging met 5,3 procent het grootst, gevolgd door opleidingen in de gezondheidszorg (5,1 procent) en taal & cultuur (4,5 procent). Alleen bij de opleidingen in ‘landbouw en natuurlijke omgeving’ zitten straks waarschijnlijk minder studenten in de collegebanken: op 7 mei lagen de aanmeldcijfers 2,6 procent lager dan een jaar geleden.

Stijging

In totaal hadden zich op 7 mei 155.884 mensen ingeschreven voor een hbo-bachelor of een associate degree. Een jaar eerder stond de teller in diezelfde week op 150.900 aanmeldingen; het gaat dus om een stijging van 3,3 procent.

De aanmeldingen voor universitaire bachelors liggen dit jaar bijna tien procent hoger dan het jaar ervoor. Dat zou, gezien de hbo-cijfers, kunnen liggen aan de stijgende populariteit van Nederlandse opleidingen onder buitenlandse studenten, maar dat is voorlopig nog gissen.

Precies

Wie wil weten hoeveel studenten er in september precies aan een opleiding beginnen, moet nog even geduld hebben, want een aanmelding staat niet gelijk aan een inschrijving: enkele tienduizenden vallen alsnog af. Vorig jaar begonnen er uiteindelijk bijna 107 duizend studenten.

Scholieren die zich hebben aangemeld voor een studie kunnen bijvoorbeeld zakken voor hun eindexamen of om een andere reden besluiten om niet aan een studie te beginnen. Ook voor opleidingen met een numerus fixus zijn alle aanmeldingen meegeteld, terwijl slechts een deel van de geïnteresseerden zal worden toegelaten.

Meer nieuws