Onderwijsmedewerkers van de scholengroep Zaan Primair kregen hun salaris deze maand later uitbetaald.
Onderwijsmedewerkers van de scholengroep Zaan Primair kregen hun salaris deze maand later uitbetaald.

Beeld: Typetank

Onderwijspersoneel Zaan Primair krijgt loon later

Scholengroep Agora heeft Zaan Primair geholpen om deze maand de salarissen van het personeel uit te betalen. Daardoor heeft het onderwijspersoneel van Zaan Primair alsnog hun salaris gekregen, zij het met vertraging. De Zaanse scholengroep kwam in het nauw door een conflict met de aannemer van de nieuwbouw die beslag legde op al hun banktegoeden.

Dat laat het college van bestuur van Zaan Primair weten in een bericht op hun website en ook onderwijswethouder Natasja Groothuismink van Zaanstad schrijft dit in een brief aan de gemeenteraad.

De aannemer die het deze zomer opgeleverde nieuwe schoolgebouw IKC Overtuinen heeft gebouwd, legt sinds afgelopen dinsdag beslag op de bankrekeningen en tegoeden van Zaan Primair, zo schrijven de wethouder en het college van bestuur van Zaan Primair. ‘De aannemer heeft hiermee een vergaande en zeer ongebruikelijke stap gezet die niet te verwachten was’, aldus de schoolbestuurders. ‘De beslaglegging brengt ernstige schade toe aan Zaan Primair. De salarissen kunnen niet op tijd worden betaald en scholen kunnen hun bankpassen niet gebruiken.’

‘De salarissen kunnen niet op tijd worden betaald en scholen kunnen hun bankpassen niet gebruiken’

Moreel appel

Schoolbestuur Agora is het collega-bestuur te hulp geschoten zodat de salarissen voor deze maand in ieder geval overgemaakt konden worden, al was dit een aantal dagen later dan normaal. Onderwijswethouder Groothuismink is bezorgd over de situatie en de gemeente onderzoekt wat zij kan doen om de gevolgen voor medewerkers, kinderen en ouders te beperken. Ze doet een ‘moreel appel’ op de partijen om tot een oplossing te komen. ‘Als college vragen wij beide partijen met klem om het zakelijke geschil op zo’n manier op te lossen dat medewerkers en kinderen niet de dupe worden.’

Sinds april dit jaar speelt het conflict tussen de scholengroep en de aannemer en ook een rechter buigt zich hier nu over. In een brief aan de medewerkers laten de bestuurders weten dat er ruzie is over het meer-en minderwerk van de aannemer.

Verontruste leden

De AOb heeft intussen met het bestuur gesproken. “We hebben al vragen van verontruste leden binnen gekregen”, zegt AOb-rayonbestuurder Marg Cornelissen. “Leden kunnen ons bereiken om hun vraag te stellen. Dit is een unieke situatie waarin een bouwbedrijf zoveel invloed heeft op het primair proces. Voor deze maand lijkt het met de salarissen nog goed gekomen te zijn, maar we zullen dit collectief in de gaten houden voor alle leden op Zaan Primair.”

Meer nieuws