Onderwijsorganisaties stellen politieke partijen ultimatum

Politieke partijen moeten uiterlijk 23 juni laten weten of ze de komende kabinetsperiode structureel geld overhebben voor het primair onderwijs. Ook moeten de partijen die daadwerkelijk geld willen investeren, garanderen dat dit standpunt terechtkomt in het regeerakkoord.

Dat schrijven de organisaties die zijn verenigd in het PO-front in een brief aan alle Tweede Kamerfracties. Daarin zitten de AOb, PO in Actie, CNVO, FvOv, AVS en de PO-raad. De fracties moeten voor 23 juni om 10.00 uur op papier de garantie geven dat ze geld uittrekken voor betere salarissen en minder werkdruk in het primair onderwijs. ‘Onze boodschap is duidelijk: een nieuw kabinet moet flink investeren in het onderwijs. Niets doen is geen optie’, aldus de onderwijsorganisaties in een brief aan alle Kamerleden.

Acties

Doen de politieke partijen dit niet, dan zullen acties volgen. De eerste actie is aanstaande dinsdag 27 juni. Basisscholen beginnen dan één uur later: docenten geven het eerste uur geen les, maar voeren andere taken uit. Veel basisscholen doen mee aan deze actie, zo bleek uit een inventarisatie in de regionale media.

’s Middags biedt het PO-front de petitie aan die inmiddels meer dan 250 duizend keer is getekend. Eerder stuurden de onderwijsorganisaties een open brief aan informateur Tjeenk Willink met de vraag of hij aanstaande dinsdag de petitie in ontvangst wil nemen. ‘Wij laten het niet gebeuren dat het primair onderwijs ten onder gaat’, aldus het PO-front. ‘In de komende periode zal u naar alle waarschijnlijkheid met nieuwe fractievoorzitters om de tafel gaan. Wij vragen u een kabinet te formeren dat fors zal investeren in het onderwijs.’

Investeren

Een oplossing om het werken in het primair onderwijs weer aantrekkelijk te maken is het loon te verhogen en de werkdruk te verlagen. Basisschoolleraren verdienen 20 procent minder dan hun collega’s in het voortgezet onderwijs. ‘De brede steun vanuit de maatschappij bevestigt dat de nood hoog is. De politiek is aan zet en moet met een oplossing komen.’

Lees de hele brief van PO-Front aan de Tweede Kamerfracties hieronder. Daar vind je ook de brief aan informateur Tjeenk Willink.

Download: Open brief PO-front aan informateur Tjeenk Willink

 

Meer nieuws