Beeld: Pixabay

Noodoplossing in maart: elke donderdag klas naar huis

Op basisschool KC De Eik in het Limburgse stadje Nieuwstadt sturen ze deze maand elke donderdag één klas naar huis vanwege een tekort aan leerkrachten. “Het is een noodoplossing”, zegt Hannie van Hoorn, directeur van de basisschool. “We doen het omdat het niet anders kan.”

Elke donderdag is er een andere klas ‘aan de beurt’ om een dag thuis te blijven. De leerkracht van groep 5 is uitgevallen en het lukt de school niet om vervanging te vinden. “We begonnen met groep 8, de donderdag erna was groep 7 aan de beurt en zo verder”, zegt Van Hoorn. Door deze constructie is niet alleen groep 5 de dupe. De directrice staat ook regelmatig zelf voor de klas om les te geven, onlangs nog toen een leraar graag naar een bruiloft wilde.

Uiterste

Bij Kindante, een grote scholengroep waar 38 scholen onder vallen, hebben ze last van het lerarentekort. “Het is aan de orde van de dag”, zegt woordvoerder Maud Golsteyn. Klassen worden samengevoegd, parttimers komen terug op dagen dat ze niet werken, ib’ers geven les. “Dat er elke donderdag een klas naar huis wordt gestuurd, is het uiterste”, zegt Golsteyn. “Dat besluit is gezamenlijk met de medezeggenschapsraad besproken en alleen nadat alle andere opties waren bekeken.”

“Dat er elke donderdag een klas naar huis wordt gestuurd, is het uiterste”, zegt woordvoerder Maud Golsteyn van Kindante.

In april is het probleem opgelost op KC De Eik. Golsteyn: “Hoewel niets is zeker, je weet nooit hoeveel ziekmeldingen je krijgt. Op onze scholen wordt elke dag gepuzzeld, maar ook het samenvoegen van klassen is niet ideaal. Het zorgt voor een enorme werkdruk bij de leerkracht en het komt de onderwijskwaliteit niet ten goede. We vragen nu ook aan al onze directeuren of ze willen registreren op de website lerarentekortisnu.nl zodat we inzicht krijgen in het probleem.”

Doorbetalen

Alle scholen van Kindante zijn op 13 april ook dicht tijdens de uitgroepen staking in Brabant en Limburg. “We staan helemaal achter de staking en betalen onze leraren die dag ook gewoon door”, zegt Golsteyn. “We kunnen lastig goed gekwalificeerd personeel vinden en ik denk dat het salaris in het primair onderwijs mee kan spelen om het aantrekkelijker te maken. Nu is er een verschil met het voortgezet onderwijs.” De AOb en de andere onderwijsorganisaties roepen de regering op om 900 miljoen euro voor salarissen vrij te maken. Eerder staakten de leerkrachten uit Noord-Nederland en, Flevoland, Utrecht en Noord-Holland al voor deze eisen.

De Limburgse scholengroep probeert ook met De Nieuwste Pabo en andere schoolbesturen uit de regio samen te werken. Ze denken na hoe ze leerkrachten kunnen trekken en wat er nodig is om scholieren voor een pabo-opleiding te laten kiezen. Golsteyn: “Maar voor de korte termijn levert dat nog niet genoeg op.”

Meer nieuws