WO&O

Nog geen zicht op nieuwe cao bij de universiteiten

Er ligt nog geen akkoord voor een nieuwe cao bij de universiteiten. De onderhandelaars kunnen het niet eens worden over het aantal vaste banen voor docenten aan universiteiten en er is geen duidelijkheid over de maximale loonruimte die het kabinet werkgevers biedt. Op 28 juni praten de partijen opnieuw met elkaar.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

cao-overleg-wo

Beeld: Typetank

Het gesprek verloopt volgens AOb-sectorbestuurder Donald Pechler “stroef” als het gaat over het aantal vaste banen voor docenten. “Wij willen tijdelijke contracten echt terugdringen zodat docenten meer zicht krijgen op een vaste baan. Bovendien vinden wij het belangrijk dat het een individueel afdwingbaar recht is. Daarvoor moet het heel concreet in de cao staan.” Het is van belang -volgens Pechler- dat elke universiteit zichtbaar verbeteringen gaat aanbrengen.

Wij willen tijdelijke contracten echt terugdringen zodat docenten meer zicht krijgen op een vaste baan

Loonruimte

Dat er nog geen nieuwe cao is afgesproken, komt ook door de onduidelijkheid over de maximale loonruimte. In april riepen de bonden en werkgevers het kabinet al op om de loonruimte te verhogen vanwege de hoge inflatie. Elk jaar na het behandelen van de Voorjaarsnota maakt het kabinet bekend hoeveel loonruimte werkgevers in het onderwijs hebben. De AOb wil dat dit openbaar wordt zodat ook de bonden weten om hoeveel loonruimte het gaat.

Ultimatum

In het primair en voortgezet onderwijs is eind mei een ultimatum aangekondigd op 16 juni. Het kabinet moet dan over de brug komen met meer loonruimte. Pechler: “Wij wachten vanwege het ultimatum de reactie van het kabinet af voordat we verder onderhandelen over het loon.”
Op 28 juni staat er een nieuw cao-overleg gepland. “Dan is er hopelijk meer duidelijk over de beschikbare loonruimte.”

Meer weten over de huidige cao? Check de cao-pagina.