Studenten hoeven geen verslag te maken van de boeken die Conrad Berghoef op de fiets bij hen langsbrengt.
Studenten hoeven geen verslag te maken van de boeken die Conrad Berghoef op de fiets bij hen langsbrengt. "Hopelijk gaat er een lichte, morele dwang vanuit om te lezen als ik met m’n tong op het stuur bij ze aankom."

Beeld: Conrad Berghoef

Nederlands docent bezorgt boeken op racefiets

Docent Nederlands Conrad Berghoef fietst bijna elke week langs bij zijn mbo-studenten thuis om ze young-adult boeken uit te lenen. "Alles voor het leesplezier."

Vanuit een potje voor brede vorming op ROC Friesland in Drachten mocht Conrad Berghoef tachtig young adult-boeken aanschaffen. De dozen werden door de lockdown bij hem thuis bezorgd.

Dus u dacht: ik stap op de fiets?

“Ja, wielrennen is m’n hobby. En bijkomend voordeel is dat ik de studenten weer zie. Maar vooral de boodschap doet ertoe: Deze docent vindt lezen blijkbaar zo belangrijk dat hij de boeken bij je thuis brengt. Ook al is dat dertig of veertig kilometer verderop.”

En, werkt het?

“Sommige boeken heb ik in december al uitgeleend, maar nog niet terug. Andere studenten lezen heel snel. Of maken een vlogje over het boek. Ik verplicht ze nergens toe. Alles voor het leesplezier.”

Niet eens dat ze het uitlezen?

“Niks ten nadele van m’n collega’s in het voortgezet onderwijs, maar in mijn optiek is het slechtste wat je kunt doen direct leesverslagen vragen, een boekbespreking doen en de literaire stroming analyseren. Het gaat me puur om het lezen. Hopelijk gaat er een lichte, morele dwang vanuit: als ik met m’n tong op het stuur bij ze aan kom. Sommige studenten posten een half uur later al op Instagram dat ze in het boek begonnen zijn.”

Wat was het laatste boek dat u afleverde?

Allesbehalve oké, over cyberpesten, bij een student in Oosternijkerk. Dat is helemaal in het noorden van Friesland. Nou, dan val je bijna van de kaart hoor.”

Is het wat, die young-adult boeken?

“Jazeker. Dit klinkt als ‘opa vertelt’, maar in mijn tijd bestond het genre niet. Ik ging van de Kameleon naar Willem Frederik Hermans. Het is heel fijn dat daar nu iets tussen zit. Monica van de plaatselijke boekhandel weet wel veel van young adult-boeken en heeft ze in een middag alle tachtig uitgezocht. De titels, de prijzen, maar ook de thema’s: LHBT, eenzaamheid, noem maar op.”

En als de lockdown stopt?

“Ik vrees bijna de dag dat de lockdown wordt opgeheven. Wat moet ik dan met mijn tochtjes? Dat weet ik echt niet. Met de boeken komt het wel goed. Die komen dan in het boekenkastje op school, bij mijn lokaal op de gang.”

Conrad Berghoef bericht over zijn leenboekenroute op Strava en Instagram.

Meer nieuws