Algemeen

Mogelijke misleiding door onderwijsgigant NCOI

De Onderwijsinspectie onderzoekt of private onderwijsinstelling NCOI onjuiste informatie heeft gegeven over de waarde van haar diploma’s voor hoger onderwijs. Bij de inspectie zijn daarover ‘signalen’ binnengekomen.

Tekst Investico & redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

laptop-stress-student

Beeld: Pixabay

De vraag is of NCOI potentiële studenten misleidt door termen als hbo-diploma en hbo-niveau te gebruiken voor niet-geaccrediteerde opleidingen. "Dat kan tot verwarring leiden en is niet wenselijk", aldus de inspectie.

NCOI stelt in (online) opleidingsbrochures dat studenten voor korte programma’s ‘op hbo-niveau’ een ‘diploma hbo van Hogeschool NCOI’ krijgen, terwijl dit geen officieel geaccrediteerd hbo-diploma is. Dat termen als ‘hbo-diploma’ niet wettelijk beschermd zijn, leidt volgens de Inspectie tot ongewenste situaties en een ‘grijs gebied’ waarin studenten kunnen worden misleid. "Dit vraagt om verduidelijking in de wet, zodat ook over bijvoorbeeld de begrippen hbo en hbo-diploma geen discussie meer kan ontstaan", aldus een woordvoerder van de inspectie.

Volwassenenonderwijs

De inspectie reageert op vragen van onderzoeksplatform Investico naar mogelijke misleiding door de onderwijsgigant NCOI, verreweg de grootste aanbieder van volwassenenonderwijs. Voor het onderzoek voor Trouw, De Groene Amsterdammer en het Onderwijsblad sprak Investico ruim vijftig studenten, docenten en oud-medewerkers. Volgens hen rekent het instituut hoge onvoorziene kosten aan studenten, zijn docenten vaak onbevoegde freelancers en wordt verwarring gezaaid over de waarde van diploma’s.

NCOI zegt dat teksten die ze op haar website plaatst over niet-erkende diploma’s, zijn afgestemd met de Onderwijsinspectie. "Bovendien kan ik me niet voorstellen dat mensen denken dat een eenjarig hbo-programma gelijkwaardig is aan een volledige hbo-bachelor", reageert directeur Onderwijs bij NCOI Eric Verduyn. De Onderwijsinspectie ontkent echter dat NCOI alle formuleringen met hen afstemt. Bij eerder onderzoek heeft de inspectie wel naar die teksten gekeken, "maar informatie van NCOI kan regelmatig wijzigen en wij kijken niet mee met elke nieuwe formulering".

Werkomstandigheden

NCOI verdient veel geld aan studenten die niet voor alles in één keer slagen, zeggen studenten en docenten. Extra scriptiebegeleiding moet worden ingekocht, waarbij zes uur al bijna duizend euro kost. Docenten klagen over werkomstandigheden en honorering. Zo werden afgelopen voorjaar de vergoedingen voor onderwijs op afstand verlaagd met 20 procent. Wegens corona hoefden docenten immers niet meer te reizen, redeneerde NCOI. Vrijwel geen van de docenten heeft een onderwijsbevoegdheid. Wat overigens ook geen wettelijke vereiste is, bevestigt de Onderwijsinspectie.

Private opleidingsinstituten verwachten fors te profiteren van subsidies voor omscholing

In 2019 maakte NCOI 30 miljoen euro winst op een omzet van 250 miljoen euro. Op het gebied van volwassenenonderwijs is het instituut inmiddels vrijwel monopolist. De afgelopen tien jaar nam het bijna twintig concurrenten over. Afgelopen zomer gaf de mededingingswaakhond Autoriteit Consument en Markt toestemming om omscholer LOI over te nemen, tot dan toe de grootste concurrent.

Uitverkocht

Private opleidingsinstituten verwachten fors te profiteren van subsidies om na de coronacrisis werklozen om te scholen. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trok alleen voor 2020 al 95 miljoen euro subsidie uit voor korte onderwijsprogramma’s die publieke opleiders nauwelijks kunnen aanbieden. De drieduizend opleidingsplekken die NCOI met deze subsidie aanbood, waren in vijf dagen uitverkocht.

In het volgende Onderwijsblad lezen AOb-leden een uitgebreid artikel over NCOI. Op de website van Investico, platform voor Onderzoeksjournalistiek, vind je uitgebreide onderzoeksresultaten.