Technisch onderzoek wees uit dat de vloerconstructie mogelijk onveilig is bij gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Technisch onderzoek wees uit dat de vloerconstructie mogelijk onveilig is bij gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Beeld: Windesheim Zwolle

Scholen dicht vanwege onveilige vloerconstructies

Opnieuw wordt er in het hoger onderwijs uit voorzorg een lesgebouw gesloten: het zeven jaar oude gebouw X van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Technisch onderzoek wees zaterdag uit dat de vloerconstructie mogelijk onveilig is.

Net als de parkeergarage van de luchthaven Eindhoven, die in op 27 mei deels instortte, heeft gebouw X zogenoemde Bubble Deck-vloeren, een type breedplaatvloeren dat gewicht en materiaal bespaart. Nader technisch onderzoek moet deze week uitwijzen of het gebouw veilig is of niet.

Prijs

Het markante onderwijsgebouw, dat in 2011 nog een architectuurprijs in de wacht sleepte, biedt plaats aan vijfduizend studenten van de opleidingen business, media en recht en aan ruim 350 medewerkers. “Als het tegenvalt moet het voor langere tijd dicht”, zegt een woordvoerder. De tentamens na de herfstvakantie kunnen eventueel worden afgenomen in de sporthallen van de hogeschool.

Afgelopen donderdagavond werd het twee jaar oude Polakgebouw van de Erasmus Universiteit ontruimd. Ook hier was uit landelijk onderzoek gebleken dat de vloerconstructie mogelijk dezelfde was als van de parkeergarage in Eindhoven.

Voorzorg

Bij de bouw van het Spectrum- en het Flux-gebouw van de TU Eindhoven zijn ook breedplaatvloeren gebruikt, maar uit eigen onderzoek van de TU blijkt dat het om andere, veilige constructies gaat. In Rotterdam zijn er uit voorzorg inmiddels acht gebouwen gesloten.

Ook in Krimpen aan den IJssel hebben ze last van de vloerplaten. Vandaag is de middelbare school Krimpenerwaard College gesloten, omdat het schoolbestuur niet kan garanderen dat de vloerplaten veilig zijn, zo meldt rector Ad Keller in een brief aan ouders en leerlingen. De rector van het college hoopt vandaag op meer informatie over de veiligheid. De examens die voor vandaag op het rooster stonden, moeten leerlingen op een ander moment inhalen.

Brede school

In het Noord-Brabantse Hoeven werd vorige week door het gemeentebestuur besloten de nieuwe brede school nog dicht te houden, omdat de leverancier en de aannemer niet konden aantonen dat de vloer veilig is. In de nieuwe school zouden leerlingen komen van basisscholen de Reuzelaar en de Lindenlommer. Ook zou de peuterspeelzaal verhuizen naar het nieuwe gebouw. De peuters en de leerlingen moeten langer in hun oude schoolgebouw blijven. Deze gebouwen moeten weer opnieuw worden ingericht.

‘Wij vinden dit erg vervelend’, zegt burgemeester Jobke Vonk-Vedder van de gemeente Halderberge. ‘Wij gunnen de leerlingen en leraren een mooi begin in een nieuw schoolgebouw. Bestuursvoorzitter Jos Krebbekx van de Borgesiusstichting, waar de Reuzelaar en de Lindenlommer onder vallen, zegt dat er geen enkel risico wordt genomen. ‘De teams van de school en de peuterspeelzaal zullen, onder de gegeven omstandigheden, zich tot het uiterste inzetten om het onderwijsleerproces zo adequaat mogelijk verder vorm te geven.’

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER