'De premier negeert de stem van 40.000 stakers'
'De premier negeert de stem van 40.000 stakers'

Minister spreekt hogeschool aan op inperking stakingsrecht

Een werkgever kan een werknemer niet zomaar beperkingen opleggen om te staken. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven ‘nadrukkelijk onder de aandacht’ van de Hogeschool Utrecht gebracht, zo schrijft zij in antwoord op Kamervragen van Frank Futselaar van de SP.

Bij de grote onderwijsstaking van 15 maart verklaarde de hogeschool dat stakers in hun onderwijsteams zelf oplossingen moesten zoeken voor lessen die zouden komen te vervallen. “Het onderwijs en onderzoek mag geen hinder van de staking ondervinden”, verklaarde de woordvoerder van de Hogeschool Utrecht.

Rechter

Volgens minister Van Engelshoven is staking een fundamenteel recht dat slechts in ‘dringend noodzakelijke’ omstandigheden kan worden beperkt door de rechter. De minister is zelf geen partij in deze kwestie, schrijft zij. ‘Hier is sprake van een geschil tussen de Hogeschool Utrecht en haar personeel. Mochten zij er samen niet uitkomen, dan is een gang naar de rechter mogelijk.’

Van Engelshoven heeft het artikel van de AOb, waarin wordt gesteld dat een beperking van het stakingsrecht absoluut niet door de beugel kan, ‘nadrukkelijk onder de aandacht van de hogeschool gebracht’.

Meer nieuws