Onderwijsminister Wiersma wil in elk klaslokaal een CO2-meter.
Onderwijsminister Wiersma wil in elk klaslokaal een CO2-meter.

Beeld: typetank

Minister: ‘In elke klas een CO2-meter’

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) wil dat er een CO2-meter komt in elk lokaal op middelbare scholen en in het primair onderwijs. Hij voegt hiervoor 17,3 miljoen euro toe aan de lumpsumbekostiging voor het funderend onderwijs. “CO2-meters zijn een goede eerste stap, maar wat gebeurt er als ze rood uitslaan?”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers.

Schoolbesturen moeten met de financiële toezegging nu zo snel mogelijk CO2-meters aanschaffen als ze dit nog niet hadden gedaan en de meters gebruiken, schrijft de onderwijsminister. Hij bekijkt samen met de werkgeversraden hoe hij kan checken of er straks daadwerkelijk in ieder klaslokaal een CO2-meter hangt.

Leerprestaties

Het is voor de leerprestaties van belang dat de lucht in de lokalen goed is en dat er ondanks corona zo veel mogelijk fysiek onderwijs wordt gegeven. Daarom onderneemt de minister nu actie. ‘Onderwijspersoneel dient les te geven onder goede arbeidsomstandigheden’, aldus Wiersma. ‘Goede luchtkwaliteit is hier voorwaardelijk voor.’ De AOb maakt al veel langer een punt van goede ventilatie.

AOb-bestuurder Jelmer Evers noemt de toezegging van de minister dan ook een “goede stap in de strijd tegen besmettingen op school”. Maar hij vindt vooral de uitkomsten van de metingen van belang. Evers: “De vraag is wat er met de metingen gebeurt. Bij welke concentratie springen de meters in het rood en wat doen we dan? Een raam openzetten? En als dat niet genoeg helpt, wat gebeurt er dan? Het lokaal verlaten?”

Verantwoordelijkheid

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiersma dat kenniscentrum RuimteOK voor informatie zal verstrekken over het gebruik van de meter en over wat er moet gebeuren als de waarden te hoog zijn. Schoolbesturen moeten zelf een monitoringsysteem bekostigen voor de meters. Wiersma legt deze verantwoordelijkheid bij de besturen, omdat het organiseren van een gezonde werkomgeving inclusief binnenklimaat hoort bij het takenpakket van werkgevers.

De AOb vindt dat het personeel duidelijk inzicht moet krijgen in de metingen. Evers: “Ik krijg signalen uit de praktijk dat die soms centraal worden geregistreerd bij de directie, maar dat het personeel zelf de stand van die meters niet kan aflezen. Dat is natuurlijk belachelijk.”

Download de handige folders van de AOb over ventilatie. Die voor het funderend onderwijs vind je via deze link. De handreiking voor het mbo en hoger onderwijs lees je hier. 

Meer nieuws