Ga naar www.aob.nl/meldpunt en trek aan de bel!
Ga naar www.aob.nl/meldpunt en trek aan de bel!

Beeld: Typetank

‘Mijn zoon ging maanden maar twee dagen naar school’

Norinda Isberta maakt zich zorgen over de lesuitval op het Mbo College Almere Poort. Haar zoon zit in het tweede jaar van de opleiding accountancy. Ze deed een melding bij het meldpunt van de AOb. “Ook in het mbo zijn tekorten.”

Vanaf het begin van het schooljaar tot iets voor de kerstvakantie vielen er structureel lessen uit. “Mijn zoon heeft een tijdlang een tweedaagse schoolweek gehad”, zegt Isberta. “Op maandag en dinsdag ging hij naar school, de rest van de week was hij ‘vrij’. In eerste instantie vond hij dat heerlijk, maar na zoveel maanden daalt ook zijn studiehouding en motivatie.”

Rommelig en onrustig

Isberta deed een melding bij het meldpunt van de AOb waar leerlingen, ouders, leraren en ander onderwijspersoneel uit het po, vo en mbo een melding kunnen doen. Ondertussen zijn er meer dan 650 meldingen bij de bond binnengekomen. “Ik maak mij zorgen om mijn zoon, want het is een tijdlang onrustig geweest en rommelig. Is het lesaanbod dat hij heeft gehad wel genoeg om aan een stage te beginnen of om examens goed te kunnen afleggen zodat hij een diploma kan halen?”

‘Is het lesaanbod dat mijn zoon heeft gehad wel genoeg om stage te lopen?’

Sinds januari krijgt haar zoon wel meer les en zijn er voor vakken als Engels en burgerschap leraren gevonden. “Wat ik ook lastig vind is dat er nooit een informatieavond is geweest over de tekorten en problemen. Mijn zoon is zeventien jaar en dus minderjarig en leerplichtig. Als ouder wil je weten hoe het zit en welke oplossingen er zijn.”

De melding deed Isberta omdat ze wereldkundig wil maken dat er ook problemen zijn in het mbo. “Ik werk zelf in het primair onderwijs en daar is allang bekend dat er veel vacatures zijn, maar ook in andere sectoren is het tekort te voelen.”

Niet optimaal

Het Roc van Flevoland erkent dat de start van het schooljaar – tussen september en november 2019 – inderdaad ‘niet optimaal’ is geweest. Woordvoerder Janneke Toet laat per mail weten dat er twee docenten waren vertrokken: een economiedocent en een docent die het vak Engels gaf. Vanaf begin december werden de economische vakken weer gegeven en er is nu ook een docent Engels gestart. ‘Daarmee zijn alle vakken ingevuld en krijgt de klas alle lessen die bij de opleiding horen’, volgens de woordvoerder.

De AOb roept tot 17 maart ouders, onderwijspersoneel en andere betrokkenen op om een melding van uitgevallen uren of structurele tekorten te doen. Lesuitval? Meld het!

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER