Algemeen

Meerderheid Kamer akkoord met Lerarenregister

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde vanmiddag in met het Lerarenregister. Vanaf 2017 moeten leraren uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo verplicht in het register staan.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

De PvdA, VVD, CDA, PVV, GroenLinks en 50Plus stemden voor de wet. D66, ChristenUnie en de SP waren tegen. Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) zag nog veel problemen. ‘Er is geen geld, er zijn gebrekkige regels over onbevoegden en er is te weinig tijd en ruimte voor leraren.’ De SP had ook moeite met het wetsvoorstel en wilde een onderzoek onder leraren om te kijken of ze het register wel echt zien zitten. Maar voor deze motie van de SP was onvoldoende steun in de Tweede Kamer.

Door de grote meerderheid in de Tweede Kamer is het zeer waarschijnlijk dat de Eerste Kamer de wet zal goedkeuren.

Lerarentekort

GroenLinks en de PvdA dienden tijdens het debat over de wet een motie in voor een plan om de lerarentekorten in alle onderwijssectoren op te lossen. In dat plan moet de regering ook kijken naar zaken als carrièreperspectief, beloning en de werkdruk. Deze motie is aangenomen.

De wet waar de Kamer mee instemt, gaat niet alleen over het Lerarenregister, maar ook over de positie van de leraar, de zeggenschap over het beroep en de professionele ruimte. De AOb is altijd voorstander geweest van deze wet.

60 duizend

Vandaag meldt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dat er zo’n 60 duizend leraren ingeschreven staan in het register. Ongeveer de helft van de leraren heeft het hele registratieproces afgerond, de rest is nog bezig zijn portfolio aan te vullen. De Onderwijscoöperatie laat weten dat duizend leraren zich wekelijks inschrijven.