Algemeen

Mama gaat dus wél naar school

Zwangere studenten en studerende moeders vallen bij bosjes uit. Bij Roc Mondriaan in Den Haag laat onderwijspersoneel zien hoe je deze groep aan het leren houdt.

Tekst Marijke Nijboer - redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

aob-moederklas-renatebeense_06-twee-meiden

Beeld: Renate Beense

Op het mbo vertrekt momenteel de helft van de zwangere studenten en studerende moeders zonder diploma, op het hbo en de universiteit zelfs twee derde. De meeste scholen doen nog bar weinig voor deze doelgroep, maar op Roc Mondriaan in Den Haag zijn ze de troepen vooruit. De mbo-instelling telt twee moederklassen waar jonge (aanstaande) moeders uit heel Nederland op af komen. Net als bij een werkgever krijgen ze in de moederklas zestien weken verlof. Examenonderdelen en stages worden opgeschort tot na het verlof.

Studenten en personeel delen de kolfruimtes

Er wordt rekening gehouden met zieke kinderen en de school helpt om stages te vinden die samengaan met het ouderschap. Jelle Marchand van Roc Mondriaan: “Veel van onze moeders hebben geen partner, geen geld en weinig perspectieven. Een startkwalificatie kan helpen om die cirkel te doorbreken, maar dat kan niet met een standaard aanpak. We proberen zoveel mogelijk barrières weg te nemen.”

Niet allemaal tienermoeders

Het is een misverstand dat alle zwangere studenten tienermoeders zijn met ongeplande zwangerschappen en veel andere problemen, benadrukt Annemieke de Jong, oprichter van de Stichting Steunpunt Studerende Moeders. “Net als het beeld dat zwangere studenten in het hoger onderwijs zichzelf wel redden.” Ze noemt de moederklassen van Mondriaan ‘een stap in de goede richting’: “Mensen zeggen: Je hebt zelf voor een kind gekozen, dus los het zelf maar op. Maar deze studenten hebben net zo goed recht op onderwijs. En omdat hun situatie anders is, heb je daar als school rekening mee te houden.”

Het Onderwijsblad ging op bezoek bij de moederklassen in Den Haag. Journalist Marijke Nijboer zocht uit waar studerende moeders tegenaan lopen en somt de maatregelen op die op stapel staan. Lees het artikel uit maart-nummer hier.