Personeel van Terra is ernstig verontrust over het management op de scholen. De AOb hield gisteren een personeelsbijeenkomst.
Personeel van Terra is ernstig verontrust over het management op de scholen. De AOb hield gisteren een personeelsbijeenkomst.

Beeld: Google Streetview

Maat vol voor medewerkers van groene school Terra

Op het Terra, een groene school met vmbo en mbo-opleidingen, is onrust ontstaan onder medewerkers over het management van de scholen. Vestigingen van de school zijn stuurloos. Roosters zijn niet in orde en docenten ervaren weinig professionele ruimte.

Dat blijkt uit een drukbezochte personeelsbijeenkomst die AOb-rayonbestuurder Hayo Bohlken gisterenavond hield op het rayonkantoor in Groningen. Ruim 120 medewerkers van Terra waren daar aanwezig en lieten weten ernstig verontrust te zijn. Bohlken: “Ze hebben geen vertrouwen in de leiding en het personeel ervaart dat het management veelal tegenover ze staat. Op veel vestigingen is het een puinhoop.”

Betrokkenheid

Daarnaast lieten de aanwezige docenten weten dat het bestuur zaken niet goed faciliteert. Roosters zijn vaak niet op orde en docenten ervaren een hoge werkdruk. Bohlken: “De medewerkers lieten gisteren weten dat ze het op deze manier niet volhouden.” Ook moet er meer gedaan worden met minder geld. “Door de grote betrokkenheid van het personeel draaien de scholen nog”, zegt Bohlken.

‘Het sluimert al een tijd, maar nu is de maat vol’

Terra verzorgt groen onderwijs op vmbo-niveau en biedt mbo-opleidingen aan in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Het opleidingscentrum heeft in totaal twaalf vestigingen. Bohlken is de afgelopen maanden samen met twee AOb-consulenten de scholen langs geweest. “Toen zagen we al dat er veel verontrustende signalen los van elkaar binnenkwamen. Het sluimert al een tijd, maar nu is de maat vol. Er waren tijdens onze rondgang teams die met een zwartboek binnenkwamen”, zegt Bohlken. De AOb-rayonbestuurder beraadt zich nu op vervolgstappen. “Wat zeker is, is dat we druk gaan zetten zodat er verbeteringen komen.”

Serieus

Trijnie van Wijk, woordvoerder van Terra, laat weten dat het bestuur de signalen serieus neemt. “We zijn op de hoogte en erkennen dat inderdaad een aantal zaken beter kunnen”, zegt Van Wijk. “Sommige knelpunten kunnen we gelijk oppakken, zoals de roosters. Andere zaken zoals de werkdruk en de veranderingen in het management zullen meer tijd kosten.”

Het bestuur wacht daarnaast nog op de uitkomsten van twee rapporten, meldt Van Wijk. “Er is een medewerkerstevredenheidsonderzoek geweest en een onderzoek van het ministerie naar arbeidsomstandigheden. Als we dat allemaal bij elkaar hebben, gaan we zitten voor een plan van aanpak. Dat willen we dan ook samen met het personeel gaan doen.”

Meer nieuws