MBO
HBO
WO&O

Lockdown voorbij, toch nog online les

Een flink aantal roc’s, hogescholen en universiteiten is nog niet volledig open voor fysieke lessen. Ze nemen de tijd bij de heropening. Bijvoorbeeld de Hogeschool Rotterdam. “Dat doen we voor onze medewerkers die het spannend vinden en om omikron te laten uitrazen”, zegt Ron Bormans, bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad/ Hoger Onderwijspersbureau - - 3 Minuten om te lezen

zoom 2

Beeld: Nino Maissouradze

Vorige week vrijdag maakte het kabinet bekend dat het mbo en het hoger onderwijs weer volledig open kunnen. Wel moeten alle medewerkers en studenten een mondkapje dragen en mogen er niet meer dan 75 personen in een ruimte zitten.

De Hogeschool Rotterdam meldt op haar website: ‘Een hogeschool open je niet met één druk op de knop, dat is veel complexer dan mensen vaak denken en moeten we dus zorgvuldig doen.’ In een toelichting laat bestuursvoorzitter Ron Bormans weten dat het per opleiding verschilt wanneer alle studenten er weer zijn. “Veel opleidingen zitten in een onderwijsluwe week, ook onder normale omstandigheden zou het rustiger zijn. Wel nemen we een klein beetje de tijd, ook om omikron te laten uitrazen en de uitval door ziekte en afwezigheid vanwege besmettingen op te vangen.”

Na de voorjaarsvakantie hoopt de bestuursvoorzitter dat alle studenten weer volledig fysiek onderwijs krijgen. “Je kan het langzaam opbouwen centraal zetten, maar ik zet liever de zorgvuldigheid van heropening centraal. Medewerkers maken zich zorgen en iedereen moet weer door een psychologische barrière heen.” Volgens Bormans begrijpen studenten de beweegredenen.

Niveau 3 en 4

Voor meer scholen kost de omschakeling - van online lessen naar fysiek onderwijs - tijd. In het mbo geldt dat vooral voor niveau 3 en 4. De andere opleidingen, niveau 1 en 2, hadden al les op de instelling. Zo schrijft Scalda - een Zeeuwse mbo-instelling - dat studenten van de opleidingen zorg & welzijn en educatie wel volledig les hebben op locatie vanaf afgelopen maandag. CIOS, de sportopleiding, volgt deze week juist nog online lessen waarbij vooral Nederlands, Engels en rekenen online wordt gegeven.

Bij ROC Nijmegen moesten ze een paar dagen opstarten, maar is het nu “wel druk op school”, zo zegt een woordvoerder van de instelling. Ook hier gold de wijziging voor niveau 3 en 4. “Gisteren was het wel weer zoals normaal. Al was het een verrassing dat de scholen volledig open mochten. Het nieuws kwam op een vrijdagavond en dan kun je ook niet meer zoveel doen.”

Universiteiten

Ook universiteiten zijn nog niet volledig open. Zo meldt de Maastricht Universiteit dat de lessen tot eind januari online blijven. De Rijksuniversiteit Groningen mikt eveneens op de volgende onderwijsperiode: ‘Ons streven is om met de start van het volgende blok weer zoveel mogelijk fysiek onderwijs te verzorgen.’ Uit een rondgang van universiteitsblad Folia blijkt dat bij de Universiteit van Amsterdam veel colleges online blijven tijdens dit onderwijsblok. Datzelfde geldt volgens Het Parool voor de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Ook hier wordt de maximale groepsgrootte als belangrijke reden genoemd. De Universiteit Utrecht maakte gisteren bekend dat de lessen vanaf 7 februari weer fysiek zullen plaatsvinden. Voor ‘kleinschalige ontmoetingen’, zoals mentorgesprekken mogen studenten nu alweer naar de campus komen.

Wageningen Universiteit laat het aan de vakcoördinatoren over of er de laatste twee weken van het onderwijsblok online of op de campus worden lesgegeven. Aangezien bij sommige vakken wel 20 procent van de studenten in quarantaine zit, raadt de universiteit docenten aan om ook een online alternatief voor campusonderwijs aan te bieden, meldt universiteitsblad Resource.

Jammer

Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt dat jammer en benadrukt dat de onderwijsinstellingen zich vorige week achter de oproep schaarden om het hoger onderwijs zo snel mogelijk te openen. “Dat ze daar nu op veel plekken mee wachten, rijmt daar niet helemaal mee. Aan de andere kant snap ik dat het veel werk is”, aldus voorzitter Lisanne de Roos.

Het verbaast ook de Landelijke Studentenvakbond niet dat de omschakeling even duurt. “Het is lastig voor instellingen om zo snel te switchen van fysiek naar online en dan weer terug. Ik verwacht dat er na de tentamenperiode veel meer fysiek onderwijs zal zijn”, zegt voorzitter Ama Boahene.

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Leden kunnen de AOb-app downloaden en hun onderwijssector aanvinken. Download ‘m via de Appstore of de Google Playstore.