Vorige maand betaalde de Universiteit Maastricht een fors losgeld aan hackers
Vorige maand betaalde de Universiteit Maastricht een fors losgeld aan hackers

Beeld: Pixabay

Ransomware: medewerkers Limburgse scholen moeten laptops inleveren

De bijna drieduizend medewerkers van de scholen van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) moeten hun laptops inleveren. De stichting is getroffen door een computervirus, de computers worden komende carnavalsvakantie gecontroleerd en zonodig opgeschoond.

Het datacenter van de stichting is getroffen door het zogenoemde Phobos-virus, dat de deur open zet voor ransomware. Doordat ICT en de beheerder snel reageerden, was de impact van het virus klein en het gegevensverlies beperkt, zo laat een woordvoerder van LVO weten tegen 1Limburg. Met ransomware blokkeren criminelen computerbestanden. Om de blokkade op te heffen, moet vaak losgeld worden betaald. Volgens de woordvoerder is er geen losgeld geëist.

Afgesloten

Het schoolsysteem Somtoday en de mail zouden niet geraakt zijn, maar de toegang tot de systemen werd afgesloten. Daardoor kon er niet gewerkt worden. Ook de website van LVO was uit de lucht. ‘Uit zorgvuldigheid worden alle systemen gecontroleerd. We zorgen ervoor dat de systemen veilig online kunnen komen’, meldt de woordvoerder. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt.

Losgeld

Vlak voor de kerst werd de Universiteit Maastricht getroffen door ransomware. De universiteit betaalde 197 duizend euro losgeld aan de hackers om de sleutel te krijgen waarmee de systemen weer toegankelijk gemaakt konden worden.

Meer nieuws