Beeld: Typetank

Let goed op jouw uren voor duurzame inzetbaarheid

Hbo-medewerkers die hun uren voor duurzame inzetbaarheid niet inzetten, raken ze na een jaar kwijt. Sparen kan niet meer. AOb-bestuurder Douwe van der Zweep tipt: pak de regie.

Alle hbo-medewerkers met een betrekkingsomvang van meer dan 0,4 fte die drie jaar of langer in het hbo werken, hebben recht op 45 uur voor duurzame inzetbaarheid. Deeltijders krijgen dit naar rato. Oudere werknemers -die tien jaar voor hun aow-leeftijd zitten en minimaal vijf jaar in het hbo werken- hebben recht op 90 uur per jaar. Deze uren kun je terugzien in de jaartaak.

Vroeger spaarde je de uren als je ze niet in het jaar zelf gebruikte. Dat is sinds de cao van 2020 niet meer mogelijk. “Eerst was het niet zo’n probleem als je geen gesprek had over deze uren met je leidinggevende. Dan werd er gespaard”, zegt AOb-bestuurder Van der Zweep. Er zijn voorbeelden van medewerkers die de meivakantie zo met een aantal weken verlengden en er een tijdje tussenuit konden.

Nu is het meer dan ooit belangrijk om de uren in het jaar in te zetten

Nu is het meer dan ooit belangrijk om de uren in het jaar in te zetten. Doe je dat niet, dan ben je ze kwijt. Werkgevers kunnen niet zeggen dat dit niet mogelijk is, want werknemers hebben er recht op. Van der Zweep: “De uren staan op de jaartaak, maar het probleem is dat het aantal opgedragen taken in de praktijk geen rekening houdt met die uren. En de docenten zitten vol met taken, deze uren staan als laatste op het lijstje. Zeker in coronatijden.”

Gesprek

De bond adviseert om het gesprek aan te gaan met jouw leidinggevende. Van der Zweep: “Maak zelf een keuze voor de invulling van jouw uren. Als jij de keuze maakt om de uren duurzame inzetbaarheid in te zetten om een bepaalde periode niet of minder te werken, is dat jouw keuze die past binnen de bestedingsdoelen.”

Medewerkers met opgespaarde uren kunnen die nog tot 1 september 2023 opmaken. Ook hier mag jij zelf weten hoe je de uren inzet.

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Leden kunnen de AOb-app downloaden en hun onderwijssector aanvinken. Download ‘m via de Appstore of de Google Playstore.

Meer nieuws

Aflopende cao’s verlengd

De cao’s in het primair, voortgezet en wetenschappelijk onderwijs zijn stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat de afspraken uit de huidige cao’s uit deze sectoren blijven... LEES VERDER