Als de leerkracht ziek is, is er lang niet altijd een vervanger te vinden. Klassen worden naar huis gestuurd.
Als de leerkracht ziek is, is er lang niet altijd een vervanger te vinden. Klassen worden naar huis gestuurd.

beeld: Pixabay

Leraar ziek? Klas naar huis

Een op de tien kinderen is wel eens naar huis gestuurd omdat er geen invaller beschikbaar was, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Vervangingsfonds.

Bijna driekwart van de basisschoolleerlingen heeft in het schooljaar 2016-2017 minimaal één keer een vervanger voor de klas gehad. Bijna de helft van de leerlingen kreeg te maken met verschillende invallers. En de klas van één op de tien kinderen is wel eens naar huis gestuurd omdat er geen invaller was. Dat concluderen onderzoekers van Kien/Panelwizard na ondervraging van ruim duizend ouders in opdracht van het Vervangingsfonds.

Lerarentekort

De AOb wijst al geruime tijd op de effecten van het toenemende lerarentekort. “Bij een oplopend lerarentekort verdwijnt het grootste deel van de invallers als sneeuw voor de zon. En dit probleem neemt de komende jaren alleen maar toe. Er gaan veel leerkrachten met pensioen”, reageert AOb-bestuurder primair onderwijs Eugenie Stolk. Het is volgens Stolk dus van belang het lerarenberoep weer aantrekkelijk te maken zodat ook de vervanging in het basisonderwijs goed geregeld kan worden. Vandaar dat de AOb al maanden samen de andere onderwijsorganisaties in het PO-front strijdt voor betere salarissen en verlaging van de werkdruk in het primair onderwijs. Als onderwijsminister Arie Slob in de week van 5 december niet laat weten hoe hij hiervoor 1,4 miljard euro vrijspeelt, gaat het PO-front wederom staken.

Ziekte

Acht op de tien ouders verwachten dat de school ervoor zorgt dat er alle lesuren een gekwalificeerde leerkracht voor de klas staat. Het merendeel heeft het liefst een vaste invaller: een gepensioneerd docent (76 procent), een ouder met lesbevoegdheid (59 procent) of een pabo-student (51 procent). Een ouder en/of ander schoolpersoneel zonder lesbevoegdheid voor de klas, vinden ouders onacceptabel. Hoewel 62 procent van de ouders er begrip voor heeft dat er niet altijd meteen een oplossing is bij ziekte, vinden ouders wel dat kinderen tijdens schooltijd op school terecht zouden moeten kunnen. Als er geen invaller is, moeten kinderen over andere klassen verdeeld worden of moet de schoolleiding de klas overnemen, stellen ouders.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER