Leraar wint smaadzaak tegen roddelende moeder

Voor het eerst is een ouder veroordeeld voor het belasteren van een leerkracht. Een moeder verspreidde in 2014 verhalen over misbruik en mishandeling door de Brabantse leerkracht, terwijl ze wist dat hij niets misdaan had.

Op een school in Brabant beschuldigde een groep meisjes uit groep 8 de leerkracht er in 2012 van dat hij hen aanrandde, sloeg en aan hun borsten en billen zat. Een stagiair ontkrachtte het verhaal en de leerlingen gaven kort daarna toe dat het verzonnen was.

In 2014 ontdekte de leerkracht dat een moeder, in het verleden tevens leerkracht op de Brabantse school, andere moeders vertelde dat hij aan kinderen zat en ze sloeg. Hij deed aangifte van smaad en laster.

In het verhaal ‘Rechter veroordeelt roddelende moeder’, uit Onderwijsblad 14 van 17 september 2016 stelt de Brabantse leerkracht dat onderwijspersoneel zich eigenlijk niet tegen valse beschuldigingen kan wapenen. “Het zou goed zijn als scholen en besturen een protocol klaar hebben liggen voor beschuldiging van misbruik. Dat ontbrak bij ons.” De leerkracht is destijds niet geschorst en er is geen aangifte gedaan. Hij zegt: “Dankzij het kordate optreden van de directie was het verhaal direct de wereld uit.”

Lees het hele verhaal van de Brabantse leerkracht hieronder. In dat verhaal staat ook wat je zelf kunt doen als je vals beschuldigd wordt. Download: Rechter veroordeelt roddelende moeder

Meer nieuws