Door het lerarentekort wordt de zoektocht naar leraren steeds creatiever en lastiger.
Door het lerarentekort wordt de zoektocht naar leraren steeds creatiever en lastiger.

Beeld: Pixabay

Leraar gelokt met woon- en parkeerruimte

Op verschillende plekken in Nederland proberen schoolbesturen en gemeentes leraren te lokken. Ze moeten snel zijn, want binnen vijf jaar zijn de tekorten in alle regio's merkbaar en valt er nauwelijks meer te schuiven.

Amsterdam biedt een parkeervergunning voor wie van ver komt en in de hoofdstad voor de klas wil staan. Het Rotterdamse schoolbestuur RVKO regelt goedkope kamers voor startende leraren uit het oosten van Nederland. En in Zeeland kun je straks vanaf dag één dat je met de pabo begint parttime werken op school én in loondienst.

Vrouwen

Vooral Rotterdam blijkt creatief in leraren lokken. Zo bestond er al de 5.000 euro welkomstbonus van de stad, biedt de Thomas More-pabo baangarantie en gaat de gemeente potentiële meesters en juffen zoeken bij sportclubs, scouting en in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Begin september zei wethouder Hugo de Jonge in de Telegraaf dat hij zich onder meer richt op ‘vrouwen met oudere kinderen’ die wel een pabo-diploma hebben, maar voor een andere carrière kozen. Hij gaat uitzoeken hoe hij ze weer voor de klas kan krijgen.

Top drie

Dat Rotterdam zich roert is niet onlogisch. Als het gaat om de arbeidsmarkt heeft de overheid Nederland opgesplitst in 39 regio’s en steden. Het ministerie van Onderwijs (OCW) liet onderzoeksbureau Centerdata de tekorten inschatten. Ze worden als eerste het grootst in Amsterdam, Rotterdam en De Gelderse Vallei. Het primair onderwijs van:

  1. Amsterdam heeft over vijf jaar een werkgelegenheid van 4636 fulltime banen (fte). Daarvan zijn 525 fte vacatures. Een tekort van 11 procent.
  2. Rotterdam heeft over vijf jaar werkgelegenheid van 3818 fte. Daarvan zijn 368 fte vacatures. Een tekort van 10 procent.
  3. De Gelderse Vallei (o.a. Amersfoort, Barneveld, Wageningen) heeft over vijf jaar een werkgelegenheid van 1889 fte. Daarvan zijn 191 fte vacatures. Een tekort van 10 procent.

Zonder maatregelen loopt het lerarentekort in 2025 op naar een landelijk gemiddelde van 13 procent, aldus een brief van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker aan Tweede Kamer in juni 2017. Dat zijn meer dan 10.000 voltijdsbanen.

Stille reserve

Centerdata werkt met instroomcijfers en rekent erop dat jaarlijks ongeveer de helft van de ‘nieuwe’ leraren uit de zogenaamde stille reserve komt. Dat zijn mensen die wel een onderwijsbevoegdheid hebben, maar die niet (meer) in het onderwijs werken. De andere helft van de instroom zullen pabo-afgestudeerden zijn.

Lagere werkdruk

Volgens de AOb is het lerarentekort mede ontstaan door slechte arbeidsvoorwaarden. Een beter salaris en lagere werkdruk moeten ervoor zorgen dat nu zo snel mogelijk, en in de toekomst, mensen leraar willen worden en blijven. Samen met de andere organisaties verenigd in PO-front organiseert de AOb daarom donderdag 5 oktober een landelijke staking.

Onderwijsblad

In het nieuwe Onderwijsblad dat dinsdag verschijnt analyseert de redactie zes manieren om meer leraren te trekken en geeft aan hoe kansrijk, of kansarm deze zijn. Losse initiatieven zoals nu ingezet door overheden of besturen komen niet als heel kansrijk uit de bus.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER