Als het aan het bestuur ligt, blijven de deuren van het Dominicus College vanaf augustus 2024 voor altijd gesloten.
Als het aan het bestuur ligt, blijven de deuren van het Dominicus College vanaf augustus 2024 voor altijd gesloten.

Beeld: Google Streetview

‘Leerlingen zijn de grootste verliezers van sluiting Dominicus College’

Het Dominicus College in Nijmegen moet per augustus 2024 zijn deuren sluiten. Ook de Monnikskap, de afdeling voor leerlingen met een beperking, kan niet op die plek blijven. “Het is schrijnend dat het bestuur niet meer heeft gedaan om dit unieke voorbeeld van passend onderwijs te behouden”, aldus AOb-bestuurder Jelmer Evers.

De Monnikskap is een afdeling van het Dominicus College (780 leerlingen) waar leerlingen met een lichamelijke beperking en/of chronische ziekte havo en vwo kunnen volgen. Er zijn extra faciliteiten, zoals fysiotherapie, om te zorgen dat leerlingen op een reguliere school onderwijs op maat kunnen volgen. Leerlingen van het Dominicus College en de Monnikskap voerden eind vorig jaar nog samen actie om de sluiting tegen te gaan.

Schoolbestuur @voCampus noemt het besluit in een verklaring op de website een gevolg van krimp in Nijmegen en omgeving, dit jaar met 4,3 procent. ‘De dalende instroom van leerlingen en het feit dat het Dominicus een relatief kleine school is geworden, zorgt voor financiële problemen.’ Volgens het bestuur biedt samenwerking of fusie met andere scholen geen structurele oplossing en is een ‘voortzetting van het Dominicus College bestuurlijk niet verantwoord’.

Protest

Aanvankelijk was @voCampus van plan het Dominicus College te laten fuseren met het Kandinsky College, maar dat voornemen leidde tot felle protesten van ouders, leerlingen en de medezeggenschapsraad. Nu zag het bestuur geen andere mogelijkheid meer dan het Dominicus College dan maar volledig te sluiten. De mr heeft hierop negatief geadviseerd en het bestuur verzocht alternatieve scenario’s te onderzoeken. Het bestuur blijkt nu na onderzoek vast te houden aan de sluiting. In tegenstelling tot een fusie is voor het opheffen van een school geen toestemming van de mr nodig.

‘Dit is precies wat we als maatschappij met passend onderwijs voor ogen hebben’

“Het is echt zonde dat deze school ter ziele gaat”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers. “Een bestuur zou er alles aan moeten doen om zo’n goed voorbeeld van inclusief onderwijs in een kleinschalige setting open te houden. Dit is precies wat we als maatschappij met passend onderwijs voor ogen hebben. Als de bekostiging een probleem is, zou samenwerking met andere partijen zoals gemeente of politiek gezocht moeten worden. De leerlingen zijn nu de grootste verliezers.”

Zorgvuldig

Of de argumenten van het bestuur voldoende onderbouwing bieden voor de sluiting en of dit de krimp een halt zal toeroepen, is volgens Evers bovendien nog de vraag. “Een sluiting is een uiterst middel waar de nodige emoties bij komen en dat moet zeer zorgvuldig worden voorbereid. Er zijn voorbeelden, zoals in Doetinchem, waar het bestuur er jaren voor heeft uitgetrokken om het in harmonie te laten verlopen. De sluiting van het Dominicus is met stoom en kokend water doorgezet, terwijl het nog maar de vraag is of dit de oplossing is.”

‘De sluiting van het Dominicus is met stoom en kokend water doorgezet, terwijl het nog maar de vraag is of dit de oplossing is’

Het schoolbestuur meldt dat het voortbestaan van de Monnikskap is gegarandeerd en wil deze onder brengen bij het Kandinsky College. Deze week volgt een informatiebijeenkomst over het besluit en de gevolgen ervan voor de leerlingen en medewerkers. Op 30 maart staat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer-commissie passend onderwijs.

De AOb zal betrokken worden bij deze reorganisatie. Personeelsleden die vragen hebben of ondersteuning willen, kunnen contact opnemen: info@aob.nl

 

 

Meer nieuws