Algemeen

Leerling van school gestuurd voor pesten van leraren op Instagram

Het Frits Philips lyceum in Eindhoven heeft een leerling van school gestuurd naar aanleiding van een 'meme-account' op Instagram, zo meldt Omroep Brabant. Op het account stonden bewerkte foto's van leraren van de middelbare school, sommigen werden daarbij belachelijk gemaakt.

Tekst Reactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

philips-lyceum

Beeld: Flikr

Het Instagram-account ging over schoolzaken zoals toetsen of huiswerk, maar er werden ook leraren belachelijk gemaakt met bewerkte foto‘s. Bijvoorbeeld van de receptionist met als hoofd een misvormde schedel, of van een zwembad met de tekst: “Hoe leeg zou het zwembad zijn als <hier wordt de naam van een medewerker genoemd> hier in zou springen?” De foto's zijn inmiddels verwijderd.

Onvelig

"Het ging over de schreef", vertelt rector Wiel Sporken tegen Omroep Brabant. "Het begon als een grapje, maar zodra leraren zich onveilig beginnen te voelen, gaat het te ver." Naast het van school sturen van een leerling heeft de school ook een aantal leerlingen voor één dag geschorst.

Het begon rustig, maar werd steeds erger

"Het waren wel erge memes", zegt een leerling van de school. "Docenten en conciërges werden belachelijk gemaakt, bijvoorbeeld met hakenkruizen op hun hoofden." Een meisje vult aan: "Als een leraar op het account bijvoorbeeld walvis werd genoemd, gingen steeds meer leerlingen die docent ook in het echt zo noemen. Het begon rustig, maar het werd steeds erger."

Volgens de omroep zijn er in Nederland zeker honderd van dit soort accounts, die gaan over verschillende scholen.