Landstede geeft toch diploma aan tien studenten

Tien studenten van de Europort Business School (EPBS) kunnen opgelucht ademhalen nu ze gisteren alsnog een diploma ontvingen van roc Landstede in Zwolle. De twee scholen zijn in conflict en de studenten dreigden daardoor hun diploma mis te lopen.

Afgelopen maandag spanden 21 studenten een kort geding aan tegen roc Landstede. Ze eisten bij de rechter een diploma van Landstede voor de opleiding die ze volgden bij EPBS. De studenten volgden hun opleiding bij EPBS, maar dit was een samenwerking met Landstede. De Zwolse mbo-instelling werkte voor zeven opleidingen, zoals manager handel of logistiek medewerker, samen met EPBS, maar kwam in conflict.

Fraude

In maart dit jaar kwam de Onderwijsinspectie met een rapport over EPBS naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad. In dat artikel lieten een oud-medewerker en studenten weten dat er gefraudeerd werd met examens. De inspectie vond uiteindelijk geen bewijzen dat toetsantwoorden aan studenten werden geleverd door medewerkers van EPBS.

Wel publiceerde de inspectie afgelopen juli een vervolgrapport waarvoor de onderwijsovereenkomsten van de studenten onder de loep werden genomen. De inspectie concludeerde dat die overeenkomsten niet klopten en dat de studenten ze eigenlijk alleen hadden gesloten met de EPBS. En dus niet met Landstede. De studenten wisten hier niets van.

De rechter vond afgelopen maandag dat er wel sprake was van een geldige onderwijsovereenkomst tussen Landstede en de studenten die hun opleiding volgden op EPBS. In de dagblad de Stentor zei de advocaat van Landstede, Johanneke Liebrand-Bos, afgelopen maandag dat die uitspraak van de rechter nodig was voor het roc om alsnog te kunnen handelen. ‘Landstede was met handen en voeten gebonden aan het rapport van de inspectie. Het vonnis geeft weer speelruimte. Alle examendossiers worden nu door de examencommissie van Landstede nagekeken.’

Vervolgopleiding

Voor sommige studenten was er haast bij, want zij wilden zich op 1 september inschrijven voor een vervolgopleiding. Tien van de 21 studenten die het kort geding aanspanden kregen alsnog hun diploma. Zij waren ook zo ver dat ze aan alle eisen voor een diploma voldeden, één examenwerk vond de examencommissie onvoldoende. De andere tien eisers voldeden nog niet aan alle eisen. Landstede beoordeelt zo snel mogelijk hun werk om te kijken welk individueel traject de studenten nog moeten doen om te voldoen aan de diploma-eisen. ‘We zijn heel blij dat de studenten het diploma van Landstede mogen ontvangen. Deze uitkomst van het kort geding was vanaf het begin de inzet van Landstede’, aldus het roc.

 

 

Meer nieuws