Via de universiteit leraar worden in de bovenbouw van de havo of het vwo, dat is wat de KNAW promoot.
Via de universiteit leraar worden in de bovenbouw van de havo of het vwo, dat is wat de KNAW promoot.

beeld: Pixabay

KNAW: “Meer academici op vo-scholen”

De balans in het docentencorps op middelbare scholen slaat door naar hbo-opgeleide leraren en dat is niet goed, denkt de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Vooral op het vwo is het belangrijk dat leerlingen les krijgen van leraren die zelf voorlopers zijn in hun vak, aldus de KNAW. Zij publiceerde 10 augustus een onderzoek en haar oproep.

Afgelopen schooljaar zat bijna een kwart miljoen leerlingen op de bovenbouw van de havo of het vwo. Officieel mag deze groep alleen les krijgen van ‘eerstegraders’: leraren die hiervoor speciaal hun lesbevoegdheid hebben gehaald.

Steeds meer eerstegraders met bul gaan met pensioen

Zo’n eerstegraad bevoegdheid is zowel via een master op het hbo als op de universiteit – via een universitaire lerarenopleiding – te bemachtigen. De laatstgenoemde categorie neemt sterk af. Mede doordat veel eerstegraders met een academische achtergrond pensioneren.

Kritische houding

“Het is belangrijk dat scholieren kennis maken met de kritische houding binnen de wetenschap. (…) En niet louter de kennis aangeboden krijgen van zo zit het in elkaar en verder niet vragen”, aldus KNAW-vicepresident Wim van Saarloos in een toelichting op NPO Radio 1. Voor de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en Duits kwam in 2015 ongeveer de helft van de eerstegraads docenten van het hbo. Gemiddeld over alle vakken was dat jaar 37 procent van de eerstegraders hbo-er, rekende de KNAW uit.

Teleurgesteld

Oud-directeur van de Vereniging Hogescholen (VH) Ad de Graaf is teleurgesteld in de smalle visie van de KNAW. Lerarentekorten in het po en vo zijn momenteel prangend en veel groter. Focus daarom niet alleen op de universitaire lerarenopleiding, aldus De Graaf op de website van Scienceguide.

Meer nieuws