Praat mee op 10 maart in debatcentrum de Balie over de toekomst van het onderwijs.
Praat mee op 10 maart in debatcentrum de Balie over de toekomst van het onderwijs.

Beeld: Typetank

Een bevoegde leraar voor elk kind in tijden van tekorten

Voor elk kind een bevoegde leraar. Dat willen we, maar hoe doen we dat in tijden van lerarentekorten? Hoog tijd voor een gesprek met leraren en ondersteuners, met schoolbestuurders en de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman. Ook AOb-bestuurder Thijs Roovers praat mee in de Balie.

“Wat ik vooral wil bereiken is dat we niet allemaal onze eigen oplossingen bedenken, maar dat we het samen doen”, zegt Roovers. “We moeten het eerlijke verhaal vertellen, maar ook kijken hoe we praktisch verder kunnen en welke oplossingen we zien voor de toekomst.”

Manifestatie

Tijdelijke noodmaatregelen om het lerarentekort op te vangen krijgen een structureler karakter, zo gaf een aantal Amsterdamse schoolbestuurders onlangs te kennen. De AOb hield daarop een manifestatie, precies vijf weken geleden in de hoofdstad bij het beeld van Theo Thijssen.

Roovers: “Waar de pijn toen vooral zat, was dat besturen dit zelfstandig hadden bedacht. Het gaat erom dat de leraren gezien worden en dat er samen naar oplossingen wordt gezocht. Want je kan denken: ‘dit is het dan’, maar je kunt ook toewerken naar een aantrekkelijker beroep zodat meer mensen voor het leraarsvak willen kiezen. Ons doel blijft om in 2030 voor ieder kind een bevoegde docent te hebben.”

Het gesprek in De Balie is het eerste gesprek na de manifestatie. Vrijdagmiddag 10 maart praat Roovers met onderwijswethouder Moorman en schoolbestuurders.

Wil jij ook een bevoegde leraar voor elk kind? Teken het manifest!

 

Meer nieuws