Keuzedelen in het mbo moeten het onderwijs flexibeler maken
Keuzedelen in het mbo moeten het onderwijs flexibeler maken

Bron: Pixabay

Keuzedelen mbo twee jaar later in zak/slaag-regeling

De vorig jaar ingevoerde keuzedelen in het mbo zullen meetellen in de zak/slaagregeling voor studenten die vanaf schooljaar 2020/2021 starten met hun opleiding. Dat is twee jaar later dan aanvankelijk bedacht.

Dat schreef minister Bussemaker onlangs aan de Tweede Kamer. De keuzedelen zijn vorig jaar ingevoerd om het middelbaar beroepsonderwijs flexibeler te maken. Instellingen worden ermee in staat gesteld om beter in te spelen op ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt, of juist de aansluiting op het vervolgonderwijs te versoepelen.

Te snel

De Tweede Kamer had besloten dat de keuzedelen meetellen in de zak/slaag-regeling voor studenten die vanaf schooljaar 2018/2019 van start gaan. Dat is te snel, oordelen de mbo-instellingen en het bedrijfsleven samen, verenigd in de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

De invoering van keuzedelen in het mbo brengt de nodige logistische en organisatorische vraagstukken met zich mee.

Er is meer tijd nodig om ervaring op te doen met zowel de vormgeving als programmering van de keuzedelen, schrijft Bussemaker. Zo is voor een deel van het keuzedeel-aanbod nog geen goed onderwijs- en examenmateriaal beschikbaar. Verder brengt de invoering voor mbo-instellingen de nodige logistische en organisatorische vraagstukken met zich mee.

Resultatenlijst

Er wordt inmiddels druk aan de weg getimmerd met de ontwikkeling van de keuzedelen. Op dit moment zijn er zo’n 850 keuzedelen vastgesteld door de minister. Daarvan is inmiddels 85 procent opgenomen in het onderwijsaanbod.

De beoordeling van de keuzedelen wordt in de tussentijd wel vermeld op de resultatenlijst bij het diploma.

Meer nieuws