De rechter vindt dat zwangerschaps- en bevallingsverlof in vakanties gecompenseerd moet worden.
De rechter vindt dat zwangerschaps- en bevallingsverlof in vakanties gecompenseerd moet worden.

Beeld: Flickr

Kantonrechter: ‘Zwangerschap in alle vakanties compenseren’

Leraren in het voortgezet onderwijs die zwangerschapsverlof hebben in de voorjaarsvakantie, herfstvakantie of kerstvakantie moeten hun vakantiedagen op een ander moment gecompenseerd krijgen. Dat heeft de kantonrechter beslist in een rechtszaak die was aangespannen door de AOb en de KVLO (de Koninklijke vereniging leraren lichamelijke opvoeding).

De bepaling dat zwangere werkneemsters tijdens hun verlof de vakantiedagen krijgen gecompenseerd gold al voor de zomervakantie.

“Bij de andere vakanties in het voortgezet onderwijs waren de regels niet altijd even duidelijk”, zegt advocaat Joost Aarts van de AOb. “Ons standpunt is in elk geval dat er geen onderscheid zou moeten bestaan tussen compensatie in de zomervakantie en compensatie in de andere vakanties. Waar zou je dat onderscheid op moeten baseren? Verder blijkt uit Europese jurisprudentie dat zwangerschaps- en bevallingsverlof niet kan samenvallen met welke vakantie dan ook.”

‘De werkgever kan nog in hoger beroep gaan, maar vooralsnog zijn wij tevreden’

De kantonrechter oordeelde dat zwangere werkneemsters, per saldo, niet minder vrije tijd mogen overhouden dan hun collega’s die geen zwangerschaps- of bevallingsverlof genieten.

Op grond van de uitspraak van de kantonrechter kunnen werkneemsters hun werkgever vragen om zwangerschaps- en bevallingsverlof dat samenvalt met een schoolvakantie te compenseren. “Het is een uitspraak van de kantonrechter”, waarschuwt Aarts. “Dus de werkgever kan nog in hoger beroep gaan. Maar vooralsnog zijn wij tevreden.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER