Algemeen

Kabinet hakt dinsdag knoop door over sluiting scholen

Het kabinet maakt dinsdag 31 maart bekend of de scholen langer gesloten zullen blijven, zei premier Rutte vanavond. Gisteravond zei minister Slob nog dat hij eerst de uitkomsten van een RIVM-onderzoek wilde afwachten. Tegelijkertijd zijn er al scholen die het zekere voor het onzekere nemen en melden dat ze tot begin mei, 1 juni of zelfs de rest van het studiejaar dicht zijn.

Tekst karen hagen - redactie onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

online-device

Beeld: Pixabay

Tenminste tot en met 6 april zijn alle scholen gesloten, zo maakte onderwijsminister Arie Slob anderhalve week geleden bekend. Docenten moeten zoveel mogelijk hun lessen online geven.

Over alle maatregelen die tot en met 6 april zijn afgekondigd, neemt het kabinet volgende week dinsdag een nieuw besluit. Premier Rutte deelde dat vanavond mee na nieuw crisisberaad.

Gisteravond liet minister Slob nog in het ongewisse wanneer er duidelijkheid voor de scholen zou komen. In het praatprogramma Op1 zei hij dat hij wilde wachten op een RIVM-onderzoek naar de besmettelijkheid onder jongeren. Dat onderzoek is pas deze week van start gegaan.

Duidelijkheid

Intussen zijn er scholen die niet wilden wachten. Zo meldde de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) afgelopen vrijdag dat het onderwijs van alle studies tot het einde van het studiejaar op afstand is. “We kregen veel vragen van medewerkers en wilden vooral duidelijkheid scheppen”, zegt woordvoerder Gernant Deekens van de RUG. “We draaien dus door, maar wel online. De gebouwen zijn alleen toegankelijk voor medewerkers die onderzoek moeten doen. De meesten werken thuis.”

'We draaien dus door, maar wel online'

Ook de toetsen moeten zoveel mogelijk online. Deekens: “Wel zijn we naar oplossingen aan het zoeken voor bèta-opleidingen die practica afnemen. Daar moet maatwerk voor komen.” Eerder lieten al University Maastricht en Universiteit Leiden weten dat ze langer dicht zijn.

Ook hogescholen zijn bezig met de vraag of ze langer dan 6 april dicht blijven, merkt woordvoerder Eva Koopman van de Vereniging Hogescholen. “We zijn daar over aan het overleggen”, zegt ze. “We kijken nog of wij als verenging dit moeten besluiten of dat we het aan de instellingen zelf overlaten.” Koopman merkt dat hogescholen duidelijkheid willen. “Ze willen weten hoe het zit met de toetsing en of ze dingen anders moeten inrichten.”

Intussen bracht de Hogeschool Rotterdam vandaag naar buiten dat ze tot 1 juni, en mogelijk langer, blijven opereren als online hogeschool. 'Op maandag 23 maart zijn door de overheid nieuwe maatregelen ingesteld die verdergaand effect hebben op persoonlijke omgangsvormen en daardoor fysiek onderwijs onmogelijk maken. Omwille van de duidelijkheid voor studenten en medewerkers hebben we besloten de maatregelen die eerder voor het hoger onderwijs zijn afgekondigd te verlengen van 6 april tot 1 juni.'

Onverenigbaar

Van de mbo-instellingen laten meerdere roc's op hun website en op sociale media weten dat de examinering en het onderwijs op de schoollocaties wordt opgeschort. Zo meldt het Nova College dat dit voor hun school tot en met 6 mei het geval is. “Wij vinden het lesgeven niet te verenigen met de maatregel van het kabinet om samenscholingen van meer dan drie mensen te beboeten”, zegt woordvoerder Saskia Goedheer. “Daarnaast komt het RIVM-onderzoek pas later dan 6 april, wij wilden niet afwachten.”

Roc Aventus laat op de eigen Facebookpagina weten dat ze het reguliere onderwijs tot 1 juni alleen online verzorgen. ‘Alle lessen op onze schoollocaties vervallen. Het onderwijs gaat door zoals het nu gebeurt: op afstand’, aldus de school die dit heeft besloten nadat de corona-maatregelen maandag werden aangescherpt.

Er circuleerden steeds twee data: 6 april en 1 juni. Het zorgt voor nieuwe onzekerheid en ik wil niet op de troepen vooruitlopen, maar wel mijn medewerkers en studenten duidelijkheid geven.

Collegevoorzitter Aad de Wit van Roc Kop van Noord-Holland zegt dat er vanaf 25 maart tot en met 3 mei geen enkel fysiek examen plaatsvindt op één van de schoollocaties. “Wij gaan er al blind vanuit dat de scholen langer dicht moeten blijven”, zegt De Wit. “Er circuleerden steeds twee data: 6 april en 1 juni. Het zorgt voor nieuwe onzekerheid en ik wil niet op de troepen vooruitlopen, maar wel mijn medewerkers en studenten duidelijkheid geven.”

Het onderwijs gebeurt zoveel mogelijk op afstand. De Wit zegt dat hij deze beslissing in overeenstemming heeft genomen met andere mbo-instellingen uit de buurt, zoals het Horizon College en AOC Clusius.