Algemeen

Juridisch advies: Switchen van onderwijssector

Meester Pieter en docent tekenen Eugenie willen van onderwijssector switchen. Waar moeten ze bij een eventuele overstap rekening mee houden?

Tekst Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

switchen

Beeld: Pixabay

Voor beiden is het van belang om aandacht te hebben voor de opzegtermijn. Afhankelijk van de lengte van het dienstverband is deze in principe maximaal twee (primair onderwijs) of drie maanden (voortgezet onderwijs) en begint deze de eerste van de maand te lopen. Met instemming van de werkgever kunnen er andere afspraken worden gemaakt. Daarnaast is het raadzaam de laatste salarisstrook te bestuderen met het oog op de (eventuele) verrekening van vakantiedagen en uitbetaling van looncomponenten (dertiende maand, vakantiegeld).

Nieuwe werkgever

Tekenleraar Eugenie en meester Pieter kunnen vervolgens proberen te onderhandelen over het contract. De onderhandelingspositie is sterker bij tekortvakken (wiskunde, Duits) en specifieke regio’s (bijvoorbeeld de Randstad). Denk bij onderhandelen over salaris aan een hogere onderwijsschaal (zeldzaam) of extra treden binnen de schaal (gebeurt regelmatig).

Daarnaast is het verstandig breder te kijken. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over het karakter van de arbeidsovereenkomst (vast), de werkzaamheden, de werktijden en tegemoetkomingen in studiekosten -voor zover deze niet via een andere weg (Lerarenbeurs) vergoed worden. Binnen de cao heeft de werkgever verschillende mogelijkheden om individuele afspraken te maken: er is ruimte, maak daar gebruik van. Probeer de afspraken altijd zo concreet mogelijk te maken en leg ze schriftelijk vast.

Met al je individuele vragen kun je als AOb-lid terecht bij het Informatie en Advies Centrum. Meer weten over het lidmaatschap? Ga naar deze pagina en bekijk alle voordelen.