Onderwijspersoneel dat veel moet tillen, bukken en dragen loopt het risico op vermoeidheid, klachten aan spieren en gewrichten. Vooral leraren in de onderbouw en conciërges moeten opletten.
Onderwijspersoneel dat veel moet tillen, bukken en dragen loopt het risico op vermoeidheid, klachten aan spieren en gewrichten. Vooral leraren in de onderbouw en conciërges moeten opletten.

Beeld: Pixabay

Juridisch advies: Meer voorlichting over werkhouding

Leerkrachten in de onderbouw en conciërges lopen bij een verkeerde werkhouding het risico op fysieke klachten. Onderwijspersoneel dat veel moet tillen, bukken en dragen kan klachten van vermoeidheid en aan spieren en gewrichten krijgen.

Scholen zijn verplicht elke vier jaar een risico-inventarisatie en evaluatie te maken om de risico’s voor de veiligheid, gezondheid en welzijn van personeel en leerlingen te meten. Het Vervangingsfonds concludeerde eerder daaruit dat de wettelijk verplichte voorlichting over de juiste werkhouding van medewerkers regelmatig ontbreekt.

Optillen, hurken en materialen verplaatsen

Onderwijspersoneel dat veel moet tillen, bukken en dragen loopt risico op vermoeidheid, klachten aan spieren en gewrichten. Het gaat om leerkrachten in de onderbouw die jonge kinderen optillen of bij ze neerhurken. En conciërges en andere ondersteunende medewerkers die zware materialen, karren en meubels verplaatsen. Bij een verkeerde houding kan dit leiden tot ziekteverzuim en bij herhaalde overbelasting zelfs tot arbeidsongeschiktheid, waarschuwt het Vervangingsfonds. Daarom pleit het fonds voor regelmatige en goede voorlichting door werkgevers.

Het advies is: zorg voor herhaling van instructies over fysieke handelingen en hang op verschillende plekken een ‘safety first-kaart’ op met tips ter voorkoming van fysieke (over)belasting.

Tips

Enkele tips zijn: zorg voor een juiste tiltechniek: sta in een lichte spreidstand, til zo dicht mogelijk bij je lichaam, draag de last op heuphoogte om de rug te ontlasten en houd je rug recht. Breng de werkhoogte van leerlingen zoveel mogelijk op dezelfde hoogte als die van leerkrachten. Schaf bijvoorbeeld een verrijdbare zadelkruk of zitsta-steun aan. En stel een ‘ergocoach’ aan die knelpunten signaleert en oplossingen zoekt.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER