Beeld: Pixabay

Juridisch advies: Mag ik een te koud lokaal weigeren?

Het was zo koud dat leerlingen hun jas aan hadden en ik met sjaal en blauwe handen voor de klas stond. Mag ik weigeren in dit lokaal les te geven, wil een leraar in het voortgezet onderwijs weten.

“We krijgen regelmatig mails over te koude lokalen of over verwarmingen die juist te hoog staan”, vertelt Wim Gulitz van het Informatie en Adviescentrum van de AOb. In de wetgeving is geen voorgeschreven temperatuur voor scholen opgenomen. In de Arbocatalogus VO staat dat een goede temperatuur in de winter tussen 19 en 25 graden ligt. “Deze leraar mag niet weigeren om in het lokaal te werken”, zegt Gulitz. “De personeelsgeleding is verantwoordelijk voor het Arbobeleid op school. Ik adviseer om de kou met hen te bespreken.”

Aangenaam

De Arbocatalogus geeft verder aan dat het voor een aangename temperatuur van belang is dat leerlingen niet te dicht bij de verwarming en ramen zitten. Kinderen in de buurt van het raam zitten vaak met hun benen bij de verwarming en met hun gezicht bij het koude raam. Thermostaatkranen per radiator kunnen helpen de temperatuur lokaal te regelen en dubbel glas zorgt ervoor dat er minder koude lucht langs de ramen stroomt, noemt de Arbocatalogus als oplossing.
Ook luchtvochtigheid heeft invloed op de behaaglijkheid. De meeste mensen vinden een luchtvochtigheid van 35 tot 70 procent prettig. Raakt de lucht in een lokaal bedompt of juist te droog dan helpt ventileren door een raam open te zetten, tipt de Arbocatalogus.

 

Meer nieuws