Beeld: Typetank

Juridisch advies: Krijg ik extra reiskostenvergoeding?

Op dagen dat ze normaliter niet werkt, komt een leerkracht in het basisonderwijs naar school voor studiedagen, sint- en kerstvieringen en vergaderingen van de medezeggenschapsraad. Haar vraag: moet mijn werkgever extra reiskostenvergoeding uitbetalen?

Er hoeven geen extra reiskosten vergoed te worden voor activiteiten op een basisschool die in het jaarrooster zijn opgenomen. “Deze activiteiten maken onderdeel uit van de jaartaak en vallen dan onder de werktijd”, vertelt Wim Gulitz van het Informatie en Advies Centrum van de AOb.

“Een studiedag of sint- en kerstviering op school is dan een reguliere werkdag geworden en valt onder het woon-werkverkeer waarvoor je maandelijks een vergoeding krijgt. De reiskosten zijn een vast bedrag per maand, afhankelijk van het aantal werkdagen. Je krijgt de vergoeding ook doorbetaald tijdens vakanties, op de zomervakantie na. Daarom kan je een keer een dag extra naar school reizen zonder extra vergoeding.”

Er hoeven geen extra reiskosten vergoed te worden voor activiteiten op een basisschool die in het jaarrooster zijn opgenomen.

Op de hei

Voor een studiedag op de hei ligt dat anders. Gulitz: “Een activiteit op een andere locatie dan de eigen school geldt als dienstreis, waarvoor wel een aanvullende vergoeding geldt. Een dienstreis is een reis die, anders dan bedoeld in de vergoedingsregeling woning-werk, in opdracht van de werkgever wordt gemaakt.” De vergoeding is 28 cent bruto per kilometer (netto 19 cent) of op basis van openbaar vervoer, tarief tweede klas.

Kosten die een werknemer maakt om een vergadering te bezoeken van de medezeggenschapsraad vallen onder mr-budget van de school. “Deze reiskosten kun je dus bij de mr declareren”, zegt Gulitz.

Meer nieuws

Machtsmisbruik in een kleine wereld

Onacceptabel gedrag op de werkvloer? De normen veranderen, maar nog niet snel genoeg, vindt universiteitshoogleraar Naomi Ellemers. Ze is voorzitter van de KNAW-commissie die gaat... LEES VERDER

Abuses of power in a small world

Unacceptable behaviour in the workplace? Norms are changing, but not yet quickly enough according to university professor Naomi Ellemers. She chairs the Royal Netherlands Academy... LEES VERDER

Pensioenpremie ABP stijgt in 2021

Het ABP, het pensioenfonds waar onderwijspersoneel bij aangesloten is, verhoogt de pensioenpremie volgend jaar. De premie stijgt van 24,9 naar 25,9 procent. Wie een ABP... LEES VERDER