Doorbetaling tijdens de zomervakantie hangt af van de einddatum in het dienstverband weet AOb-medewerker Wim Gulitz.
Doorbetaling tijdens de zomervakantie hangt af van de einddatum in het dienstverband weet AOb-medewerker Wim Gulitz.

Beeld: Typetank

Juridisch advies: Krijg ik doorbetaald tijdens de zomervakantie?

Bijna het hele schooljaar werk ik op dezelfde basisschool mailt een leraar. Mijn tijdelijke contract loopt voor de zomervakantie af. Heb ik recht op doorbetaling tijdens de vakantie?

Eventuele doorbetaling tijdens de zomervakantie hangt af van de einddatum in het dienstverband. “Een werkgever mag de einddatum zelf bepalen en kan daarbij kiezen voor de laatste lesdag of uiterlijk 1 augustus”, vertelt Wim Gulitz van het Informatie en Advies Centrum van de AOb. “Deze mevrouw krijgt doorbetaald tot de laatste lesdag en daardoor ontvangt ze tijdens de zomervakantie geen salaris.”

Gulitz wijst er wel op dat deze leraar mogelijk te weinig vakantie heeft gehad. Je bouwt in het primair onderwijs jaarlijks vakantieverlof op van 1 oktober tot 1 oktober. Deze mevrouw heeft per 1 juli 321 verlofuren opgebouwd (ruim veertig dagen): negen maanden gedeeld door twaalf maanden maal 428 uur. “Heeft ze minder dan veertig dagen vakantie gehad, dan moet het restant uitbetaald worden. Ook krijgt ze het restant vakantiegeld en eindejaarsuitkering uitbetaald.”

Ww-uitkering

De einddatum in een tijdelijk dienstverband is ook van belang voor het aanvragen van een ww-uitkering. Gulitz: “Stel dat de zomervakantie begint op 7 juli en dat je betaald krijgt tot de laatste lesdag. Vergeleken met de einddatum 1 augustus loop je zo’n drie weken salaris mis en moet je eerder ww aanvragen. Vraag een ww-uitkering uiterlijk een week na jouw laatste werkdag aan. Doe je dit later dan krijg je mogelijk een lagere uitkering.”

Ben je lid van de AOb? Dan neem je voor juridische vragen contact op met de medewerkers van het Informatie en Advies Centrum van de AOb of je stelt de vraag MijnAOb.nl

Meer nieuws