De optimale temperatuur om te leren is 20 graden, volgens de Arbocatalogus PO.
De optimale temperatuur om te leren is 20 graden, volgens de Arbocatalogus PO.

Beeld: Typetank

Juridisch advies: Koud in de klas

In de herfst- en wintermaanden komen er regelmatig klachten over de temperatuur binnen bij de AOb. Wat is een aangenaam binnenklimaat en welke maatregelen zijn mogelijk?

“We krijgen mails over te koude lokalen en over verwarmingen die te hoog staan”, vertelt Wim Gulitz van het Informatie- en Adviescentrum van de AOb. In de wet- en regelgeving is geen voorgeschreven temperatuur voor scholen opgenomen. In de Arbocatalogus PO staat dat de optimale temperatuur om te leren 20 graden is en een aangename temperatuur in scholen ligt tussen 18 en 22 graden.

Voor een aangename temperatuur is het van belang dat leerlingen niet te dicht bij de verwarming en ramen zitten. Kinderen in de buurt van het raam zitten vaak met hun benen bij de verwarming en met hun gezicht bij het koude raam. Thermostaatkranen per radiator kunnen helpen de temperatuur lokaal te regelen en dubbel glas zorgt dat er minder koude lucht langs de ramen stroomt.

Ventileren

Ook tocht en luchtvochtigheid hebben invloed op de behaaglijkheid. De meeste mensen vinden een luchtvochtigheid van 35 tot 70 procent prettig. Raakt de lucht in een lokaal bedompt of juist te droog dan helpt ventileren door een raam open te zetten.

Daarbij kan echter tocht ontstaan als de verwarming onder een vensterbank de binnenkomende lucht niet voldoende kan verwarmen. Verwijder de vensterbank of zorg voor ramen die minstens 2,40 meter boven de vloer zitten, tipt de Arbocatalogus ter voorkoming van tocht.

Meer nieuws