Het is slim om kritisch te kijken naar het contract dat je wordt aangeboden.
Het is slim om kritisch te kijken naar het contract dat je wordt aangeboden.

Beeld: Typetank

Juridisch advies: hoe zit het met tijdelijke contracten?

Een tijdelijk contract met een school, een uitzend-of payrollorganisatie was jarenlang het hoogst haalbare voor een starter in het onderwijs. Het tij is gekeerd. Het is slim om kritisch te kijken naar het contract dat je wordt aangeboden. Tijdelijke contracten heb je in allerlei soorten en maten. De voor-en nadelen van de verschillende soorten contracten zetten we op een rijtje.

Het is goed om te onderhandelen over je contract. Als je in een sollicitatieprocedure zit, is niet altijd duidelijk of het gaat om een baan in dienst van de school, een uitzendbureau of een payrollorganisatie. Het is slim om daarnaar te vragen, omdat je op dat moment nog kunt proberen om rechtstreeks met de school een contract te sluiten. En als het je lukt: laat de afspraak schriftelijk vastleggen in een e-mail. Wacht niet totdat je het contract in huis hebt, dan zijn aanpassingen een stuk lastiger.

Tijdelijk contract met schoolbestuur

De beste tijdelijke contracten zijn de contracten die je rechtstreeks met een school sluit, zeker als dat ook nog uitzicht biedt op een vast dienstverband.

Het grote voordeel van een tijdelijk contract met een schoolbestuur is dat de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) voor het onderwijs van toepassing zijn. De AOb onderhandelt met de werkgeversorganisaties over de cao. Daarom zit je goed als je in dienst komt van een school. Dat betekent:

 • Voor jou gelden dezelfde regels als voor mensen in vaste dienst.
 • Je krijgt salaris volgens de cao.
 • Je mag dezelfde cursusdagen bijwonen als je collega’s.
 • Je bouwt pensioen op.
 • Na drie tijdelijke contracten of na twee jaar moet je een vast dienstverband krijgen.
 • Je wordt bij ziekte doorbetaald.

Het enige nadeel is dat scholen in krimpgebieden nog steeds niet scheutig zijn met tijdelijke contracten, omdat dit uitzicht biedt op vast werk.

Contract met uitzend- of payrollorganisatie

Daarnaast zijn er nog contracten die je afsluit met een uitzend- of payrollorganisatie. Deze contracten worden ook wel flexcontract genoemd. De school neemt je dan niet zelf in dienst, maar laat je arbeidscontract lopen via een bedrijf. Wat zijn de voordelen?

 • Je hebt in ieder geval werk.
 • Soms verdien je meer dan het cao-loon.

Bij deze contracten zijn er wel meer nadelen.

 • Je arbeidscontract eindigt als je ziek bent.
 • Je bouwt meestal geen pensioen op.
 • Je krijgt andere scholing dan je collega’s in vaste dienst (wat zij vaak vervelend vinden).
 • Je mist bijzondere uitkeringen bij ziekte en werkloosheid die in de onderwijs-cao’s staan.

Als je een contract krijgt van een uitzendbureau, val je onder de uitzend-cao. Heb je een contract via een payrollorganisatie (bijvoorbeeld De IJsselgroep, Randstad Payroll Solutions of Start People), dan val je in het algemeen ook onder de uitzend-cao.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER